Sage | Recepty a tipy | Schlaďte sa počas horúcich dní šálkou lahodného čaju

Schlaďte sa počas horúcich dní šálkou lahodného čaju

Přehrát video
To, že má čaj blahodárné účinky pre naše zdravie i myseľ, vedeli už staroveké národy. Dokáže nielen potešiť naše chuťové bunky, ale aj podporit činnosť orgánov, ukľudniť, zahriať, alebo i ochladiť. Ale to všetko platí len v prípade, že sa jedná o kvalitný a dobre pripravený čaj.

Aby sme vykúzlili ten skutočne správny čaj, nech už to bude akýkoľvek druh, musíme venovať pozornosť ako jeho výberu, tak i príprave. Na čo sa teda zamerať? Ak vylúčime možnosť balených sáčkových čajov, ktoré bývajú presušené a ich chuť upravená rôznými dochucovadlami a arómami, potom by sme si mali v prvom rade všímať vzhľad a vôňu čaju. Tá nám mnoho napovie o kvalite a spôsobe skladovania čaju. Platí pritom, že lepšie čaje sú tie, ktorých lístky majú svoj pôvodný nepolámaný tvar. Musia vyzerať na prvný pohľad čerstvo, avšak s výnimkou niektorých druhov, napr. určitých druhov oolongov. Musia mať sviežu a plnú farbu – napríklad pre kvalitné japonské zelené čaje platí, že ich lístky by mali byť tmavo zelené, často až prechádzajúce do modra. Biele by zase mali byť pokryté jemnými vláskami. Čaje by mali na dotyk pôsobiť celistvo, nemali by sa rozsýpať. Dôležitá je samozrejme aj vôna čaju, tá musí pôsobiť prirodzene. I keď pre každý druh je pochopitelne špecifická, platí, že by mala byť príjemná. Varovným znamením je, pokiaľ ucítite niečo neprirodzeného, napríklad zatuchlinu alebo cudzie pachy.  

Keď si teda po dôkladnom výbere prinesieme domov čaj podľa nášho priania, mali by sme sa zamerať na správnu prípravu. Bez nej totiž nedosiahneme požadovanú chuť ani účinok. Ako všade aj tu platí, že nie je čaj ako čaj. Každý druh potrebuje inú teplotu vody a inú dobu výluhu a u každého druhu je na mieste riadiť sa konkrétnym návodem. Hoci pre orientačný prehľad je možné povedať, že najvyššiu teplotu 100 °C vyžadují čierne a bylinné čaje. Čierne sa lúhujú 3-5 minút a bylinkové 8-12 min. Oolong sa zalieva vodou pri 80-90 °C na 3–6 min. Biele a zelené čaje vyžadujú nižšiu teplotu – 70–80 °C, respektíve 60–80 °C. A lúhujú sa 2–6 min, respektíve 1–3 min.

A pokiaľ na prípravu čaju nemáte dostatok času, máme pre vás ideálneho pomocníka, ktorý všetko postráži za vás. Automatická čajová konvica The Tea Maker BTM800 je vyrobená zo skla, čo je ideálny materiál pre prípravu čaju, ktorý neovolyvňuje chuť ani vôňu. Vďaka možným predvoľbám konvice si presne nastavíte všetko potrebné. Ponúka 5 teplotných programov pre zelené, čierne, biele, bylinkové alebo oolong čaje. Má tiež 3 programy pre nastavenie intenzity čajového výluhu – Strong, (silný), Medium (stredný) a Mild (slabý). Teplotu i dobu výluhu si však tiež samozrejme môžete zvoliť sami. Konvice dokáže tiež udržovať nastavenie teploty po dobu až 1 hodinu a dokáže sa sama zapnúť v prednastavenom čase. Je vybavena ponorným nerezovým sitkom a možnosťou nastavenia cyklu automatického vynorenia / ponorenia čajového sitka. Konvica má podsvietený displej a základňu otočnú o 360°. Objem pre ohrev vody činí 1,5l a pre prípravu čaju 1,2l.

Nezostáva než popriať, aby ste si svoj šálok pekne vychutnali!
BTM800

Pokrm pripravujeme pomocou:
Automatická kanvica na prípravu čaju 2v1

Dozvedieť sa viac