Škoricoví slimáci

Škoricoví slimáci

Kysnuté cesto, škorica a vrstva polevy z krémového syra, masla, cukru a vanilkového extraktu.

2 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
16 ks
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Suroviny na cesto

  • 140 ml mlieka
  • 7 g kvasníc
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 40 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli

Suroviny na škoricovú náplň

  • 60 g masla
  • 130 g tmavého cukru
  • 15 g mletej škorice

Suroviny na polevu

  • 200 g syra žervé
  • 30 g masla
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup receptu

Kynuté cesto, škorica a vrstva polevy z krémového syra, masla, cukru a vanilkového extraktu. Škoricoví slimáci. Jeseň sa blíži a s ňou prichádza aj čas na tento lahodný dezert. Tradičné škoricové rolky sú dezertom typickým pre Švédsko. Tam sa však pripravujú ešte s kardamónom a tzv. perlovým cukrom. My sme si pre vás pripravili recept vychádzajúci skôr z amerických „cinnamon buns“. Avšak trošku netradične sme ich upiekli v pizza peci Sage Pizzaiolo.

Že pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo neslúži len na prípravu domácej pizze, sme si vyskúšali pri príprave škoricových slimákov. Do panvice s odnímateľnou rukoväťou, ktorá je súčasťou výbavy a ktorú sme dôkladne vymazali maslom, sme vyskladali slimákov. Zatiaľ čo sa nám predhrievala rúra, nechali sme ich ešte kysnúť. Pec na pizzu Sage môžete rozohriať až na 400 °C, pri pečení slimákov vám však stačí 160 °C a za 12 minút ich máte upečené. Teplotu nastavíte manuálne, pri príprave pizze však môžete využiť aj prednastavené programy. Wood Fired je ideálny na pečenie pizze neapolského typu, New York zase na pečenie pizze s vyšším cestom, program Pan slúži na prípravu pizze v panvici, Thin & Crispy zase využijete pri príprave tenkej a chrumkavej pizze. V neposlednom rade stojí za zmienku aj program Frozen pizza, ktorý ocenia tí, ktorí večne nestíhajú a majú doma v mrazničke vždy nejakú tú mrazenú pizzu.

  1. Najprv začnite prípravou cesta. Do misy od robota si dajte mlieko, kvasnice a cukor. Nechajte vzísť kvások a potom pridajte vajce, rozpustené maslo, hladkú múku a štipku soli.
  2. Za pomoci robota vymiešajte krásne hladké cesto, ktoré potom nechajte pod utierkou kynúť hodinu.
  3. Medzitým, čo kyne cesto, si pripravte škoricový cukor a polevu na slimákov.
  4. Škoricu zmiešajte s cukrom a nechajte maslo zmäknúť pri izbovej teplote.
  5. Ďalej si pripravte polevu. Syr žervé, maslo o izbovej teplote, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte do krásnej krémovej peny. Potom ju dajte do chladničky vychladiť.
  6. Akonáhle je cesto nakynuté, dajte si ho na pomúčený val a valčekom z neho vyvaľkajte obdĺžnik o hrúbke zhruba 3 mm.
  7. Na cesto rozotrite zmäknuté maslo a naň nasypte škoricový cukor, ktorý do cesta ľahko vtlačte. Takto potreté cesto zarolujte do rolády a nakrájajte na prúžky zhruba 1,5 cm hrubé.
  8. Panvicu od pizza pece THE SMART OVEN® PIZZAIOLO vymastite maslom a vyskladajte do nej nakrájaných slimákov.
  9. Slimákov vyskladaných v panvici nechajte kysnúť ešte zhruba 15–20 minút. Medzitým si dajte predhriať pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  10. Na pizza peci otočte ovládačom STYLE na položku 160 °C a druhým ovládačom nastavte stupeň opečenia na druhý stupeň (medzi počiatočnou a stredovou pozíciou).
  11. Časovač sa podsvieti a nastavte na ňom dobu pečenia 12 minút.
  12. Svetelná kontrolka pripravenosti bude blikať, čo znamená, že sa rúra zahrieva. Nechajte rúru dostatočne predhriať, až svetelná kontrolka pripravenosti prestane blikať a rozsvieti sa. Doba predhrievania rúry môže trvať od 10 do 20 minút v závislosti od vybraného prevádzkového režimu.
  13. Potom, čo je pec predhriata, zaznie zvukové upozornenie a kontrolka predhriatia bude svietiť.
  14. Až slimáci v panvici nakynú, vložte panvicu do pizza pece na kameň. Zavrite dvierka a stlačte ovládač časovača.
  15. Akonáhle je proces prípravy dokončený, zaznie zvukové upozornenie a podsvietenie časovača krátko zabliká a potom zhasne. Vyberte panvicu z rúry a dajte ju na dosku vychladnúť.
  16. Ešte teplých slimákov potrite syrovou polevou.