Kôprová omáčka
Kôpor využívame nielen kvôli jeho chuti, ale predovšetkým kvôli výraznej vôni.
60 minút
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 700 g cukety
- 300 g petržlenu
- 480 g varených bielych fazulí (2 plechovky)
- soľ
- 6 vajíčok
- 1 kg zemiakov
- 1,5 - 2 l vody
- 3 lyžice octu (prípadne podľa chuti)
- 50 g čerstvého kôpru
Postup receptu
Gréci používali kôpor proti čkaniu, v stredoveku chránil pred očarovaním za Svätojánskej noci. Dnes sa používa pri žalúdočných problémoch, zlom trávení, nespavosti či kolike, ale má široké využitie aj v modernej gastronómii. Kôpor využívame nielen kvôli jeho chuti, ale najmä kvôli výraznej vôni. Môžete ho nasekať do zeleninového šalátu, pridať do guľady, nezaobíde sa bez neho ani rôsol na zaváranie uhoriek. A samozrejme by bez neho neexistovala toľko populárna kôprová omáčka.
Na recepte si ukážeme, že odľahčený variant klasického receptu milo prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou, ktorú obstará mixér SAGE SBL920 the Q. Nožový systém mixéra totiž dosahuje pri plnom zaťažení rýchlosť 300 km/ha spoločne s jedinečným tvarom nádoby dokáže spracovať akékoľvek potraviny v ľubovoľnej kombinácii. Oproti bežným mixérom vytvára menšie častice rozmixovaných potravín. A pri použití vákuového nástavca SAGE The VAC Q sa stáva mixovanie najdokonalejšou metódou na rozmixovanie potraviny a zužitkovanie maximálneho množstva enzýmov, ktoré z mixovaných potravín je možné získať. Táto super jemná textúra zvyšuje vstrebávanie výživových látok obsiahnutých v rozmixovaných potravinách, a navyše je lahodnejšia pri konzumácii.
Na recepte si ukážeme, že odľahčený variant klasického receptu milo prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou, ktorú obstará mixér SAGE SBL920 the Q. Nožový systém mixéra totiž dosahuje pri plnom zaťažení rýchlosť 300 km/ha spoločne s jedinečným tvarom nádoby dokáže spracovať akékoľvek potraviny v ľubovoľnej kombinácii. Oproti bežným mixérom vytvára menšie častice rozmixovaných potravín. A pri použití vákuového nástavca SAGE The VAC Q sa stáva mixovanie najdokonalejšou metódou na rozmixovanie potraviny a zužitkovanie maximálneho množstva enzýmov, ktoré z mixovaných potravín je možné získať. Táto super jemná textúra zvyšuje vstrebávanie výživových látok obsiahnutých v rozmixovaných potravinách, a navyše je lahodnejšia pri konzumácii.
- Petržlen a cuketu si olúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Dajte do väčšieho hrnca, pridajte 2 väčšie olúpané zemiaky, vodu, trochu soli a dajte variť na 40 minút – pokiaľ nebude zelenina poriadne mäkká.
- Medzitým, čo sa varí cuketa s petržlenom, si očistite zvyšok zemiakov a dajte ich variť do mäkka. Dajte si variť aj vajíčka. Budú ako skvelá príloha.
- Akonáhle je zelenina uvarená, zlejte si prebytočnú vodu z hrnca a schovajte si ju, budeme ju používať na riedenie omáčky.
- Samotnú zeleninu nasypte do nádoby od mixéra SAGE SBL920 the Q pridajte varené biele fazule a dve naberačky vody, v ktorej sa zelenina varila.
- Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie. Na veko nasaďte a zaistite otočením adaptér pre vákuový nadstavec SAGE THE VAC Q.
- Na adaptér nasaďte vákuový nástavec a zapnite vákuovanie. Vákuovačka sa automaticky vypne po odsatí maximálneho vzduchu z nádoby.
- Mixér zapnite tlačidlom ON a zapnite program SOUP, ktorý bude omáčku mixovať 5:35 minúty.
- Pri odstátom vzduchu nebudú v omáčke žiadne bubliny a vďaka vysokému výkonu mixéra bude omáčka dokonale jemná. (Tip: Omáčku takto rozmixovanú môžete nechať v nádobe bez vzduchu vychladnúť a dať uskladniť do chladničky. Omáčka vám tak vydrží dlho čerstvá.)
- Po rozmixovaní prelejte omáčku do hrnca a pridajte 3 lyžice octu a čerstvý kôpor, prípadne ju môžete ešte zriediť vodou zo zeleniny do požadovanej hustoty.
- Omáčku priveďte do varu, aby sa všetky chute krásne spojili a krátko povarte. V prípade potreby pridajte soľ, ocot a kôpor.
- K omáčke podávajte varené zemiaky s vajíčkami na tvrdo.
TIP: Do omáčky môžete pridať ešte smotanu, vďaka nej prakticky nespoznáte rozdiel medzi zeleninovou a klasickou verziou kôprovej omáčky.