Postup receptu
Leto stále zostáva hlavnou grilovacou sezónou, a tak sa všetci rádi predháňame v tých zaručene najlepších receptoch. Či už preferujeme mäsité či bezmäsité pokrmy domáce či cudzokrajné proveniencie, cieľ zostáva rovnaký: pochutnať si a dopriať si chvíľku oddychu s priateľmi či s rodinou. V situácii, kedy sú cesty do zahraničia a k moru predsa len ešte trocha zložitejšie, a nie každý sa tento rok vydá za hranice našej zeme, sme sa rozhodli priniesť vôňu diaľok aspoň na tanier. Stredomorskú atmosféru sme si priblížili receptom na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme sa pochváliť – chutí fantasticky!
Špízy aj polentu sme grilovali na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý je možné použít aj ako otvorený BBQ gril. Je to naozaj výkonný a profesionálny pomocník, ktorý si vie poradiť s širokým repertoárom – ako s klasikou ako mäso, ryby, zelenina či ovocie, tak s palacinkami alebo omeletou. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Dosky grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi, ktoré dokážou rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Hornú rebrovanú a dolnú plochú dosku je možné medzi sebou meniť a výšku hornej dosky a sklon spodnej plochy nastavovať. Súčásťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a ohlídat správnou teplotu i dobu grilování.
- 1.
Najprv si naložte krevety a dajte ich na chvíľku odležať, aby sa chute prepojily. Použite k tomu šťavu z citróna, olivový olej, chilli podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne krenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).
- 2.
Polentu pripravte podľa návodu (horúca voda/vývar, soľ, čierne korenie) a dajte rozpáliť rúru.
- 3.
Nedávejte toľko tekutiny, nepripravujete kašu, ale hustejšiu konzistenciu. Hustú zmes preložte do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie, rozprostritete stierkou na tenkú vrstvu (do 1 cm) a upečte v rúre. Ideálne horúcim vzduchom na 210 °C cca 15 minút.
- 4.
Krevety napichajte na špízové ihly.
- 5.
Hotovú upečenú polentu nakrájajte na kúsky.
- 6.
Rozpáľte gril Sage BGR840 na 200 °C.
- 7.
Na hladkú dosku grilu dajte olivový olej a tu pripravte polentu.
- 8.
Na vrúbkovanú dosku dajte špízy s krevetami. Krevety sú hotové behom chvíľky.
- 9.
Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom.
- 10.
Podávajte s pohárom bieleho vína.
Tip: pokiaľ vám zostane pečená polenta, použite ju ako základ na jednohubky miesto pečiva.