Sage | Recepty a tipy | Krevety na špíze s grilovanou polentou

Krevety na špíze s grilovanou polentou

Přehrát video
Krevetový špíz s grilovanou polentou chutí fantasticky
40 minut
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
2
Porcia

Ingrediencie

    • 250 g kreviet
    • 200 g polenty
    • citrón
    • olivový olej
    • čerstvé bylinky – petržlen, rozmarín
    • chilli
    • soľ
    • čierne korenie

Postup receptu

Leto stále zostáva hlavnou grilovacou sezónou, a tak sa všetci rádi predháňame v tých zaručene najlepších receptoch. Či už preferujeme mäsité či bezmäsité pokrmy domáce či cudzokrajné proveniencie, cieľ zostáva rovnaký: pochutnať si a dopriať si chvíľku oddychu s priateľmi či s rodinou. V situácii, kedy sú cesty do zahraničia a k moru predsa len ešte trocha zložitejšie, a nie každý sa tento rok vydá za hranice našej zeme, sme sa rozhodli priniesť vôňu diaľok aspoň na tanier. Stredomorskú atmosféru sme si priblížili receptom na krevetový špíz s grilovanou polentou a – musíme sa pochváliť – chutí fantasticky!
 
Špízy aj polentu sme grilovali na inteligentnom kontaktnom grile Sage BGR840, ktorý je možné použít aj ako otvorený BBQ gril. Je to naozaj výkonný a profesionálny pomocník, ktorý si vie poradiť s širokým repertoárom – ako s klasikou ako mäso, ryby, zelenina či ovocie, tak s palacinkami alebo omeletou. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Dosky grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi, ktoré dokážou rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Hornú rebrovanú a dolnú plochú dosku je možné medzi sebou meniť a výšku hornej dosky a sklon spodnej plochy nastavovať. Súčásťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a ohlídat správnou teplotu i dobu grilování.

  1. 1.

    Najprv si naložte krevety a dajte ich na chvíľku odležať, aby sa chute prepojily. Použite k tomu šťavu z citróna, olivový olej, chilli podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne krenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).

  2. 2.

    Polentu pripravte podľa návodu (horúca voda/vývar, soľ, čierne korenie) a dajte rozpáliť rúru.

  3. 3.

    Nedávejte toľko tekutiny, nepripravujete kašu, ale hustejšiu konzistenciu. Hustú zmes preložte do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie, rozprostritete stierkou na tenkú vrstvu (do 1 cm) a upečte v rúre. Ideálne horúcim vzduchom na 210 °C cca 15 minút.  

  4. 4.

    Krevety napichajte na špízové ihly.

  5. 5.

    Hotovú upečenú polentu nakrájajte na kúsky.

  6. 6.

    Rozpáľte gril Sage BGR840 na 200 °C.

  7. 7.

    Na hladkú dosku grilu dajte olivový olej a tu pripravte polentu.

  8. 8.

    Na vrúbkovanú dosku dajte špízy s krevetami. Krevety sú hotové behom chvíľky.

  9. 9.

    Gril ešte za tepla zotrite papierovým obrúskom.

  10. 10.

    Podávajte s pohárom bieleho vína.

Tip: pokiaľ vám zostane pečená polenta, použite ju ako základ na jednohubky miesto pečiva.
 

BGR840

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kontaktný a barbeque gril 2v1 so sondou

Dozvedieť sa viac