Polievka z pečeného cesnaku

Polievka z pečeného cesnaku
Cesnak obsahuje rad cenných a prospešných látok – napr. vitamíny A, B1, B2, C, minerálne látky, selén, jód a radu ďalších.
60 min
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
4
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 ml bieleho vína
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • chlieb
  • smotana
  • olej z konopných semienok

Postup receptu

Cesnak a jeho liečivé schopnosti sú známé už od pradávna. Obsahuje rad cenných a prospešných látok – napr.  vitamíny A, B1, B2, C, minerálne látky, selén, jód a rad ďaľších. Vďaka tomu podporuje obranyschopnosť organizmu a využívá sa i ako prírodné antibiotikum a antiseptikum. Pomáhá proti prechladnutiu, chrípke a bolestiam v krku, cukrovke, pôsobí antimykoticky, prospieva srdcu a cievam, ničí parazity v črevách. A to sme ešte nevymenovali všetky blahodárne účinky. Je možné ho požívať najrôznejším spôsobom, od ménej obvyklých ako je napríklad cesnakový čaj alebo sirup po rad receptov, ktoré sú tradičné a obľúbené. Medzi známe patrí i polievka, obľúbená česnačka.  My sme zvolili variantu pečeného cesnaku – polievka má jemnejšiu chuť a je jednoduchšie stráviteľná aj pre tých, pre kterých je cesnak zasurova príliš ostrý.
 
S prípravou a rozmixovaním všetkých zložiek do jemnej krémovej konzistence pomôže mixér SAGE SBL920 the Q. Má unikátny a výkonný nožový systém, ktorý pri plnom zaťažení dosahuje rýchlosť až 300 km/h. To spolu s jedinečným tvarom nádoby na mixovanie zaisťuje, že dokáže spracovať akékoľvek potraviny v ľubovoľnej kombinácii a v porovnaní s bežnými mixérmi vytvára menšie častice rozmixovaných potravín. Je možné ho použiť i s vakuovým nástavcom SAGE The VAC Q. V tejto kombináci príde k optimálnemu rozmixovaniu potravín, zužitkovaniu maximálneho množstva enzýmov a výživových látok obsiahnutých v potravinách. A čo je dôležité, pokrm je potom ešte lahodnejší.
  1. Palice cesnaku si horizontálne rozkrojte na dve polovice a vložte ich do zapekacej misy. Do misy nalejte trochu vody, aby sa cesnak nezačal pripaľovať a nezhorkol. Zapekaciu misu vložte do rúry predhrejte na 180 °C a pečte 40 minút. Cesnak kontrolujte, aby se nepripaľoval a v prípade potreby pridajte vodu.
  2. Medzitým, čo sa cesnak pečie, si nakrájajte cibuľu a zemiaky na menšie kúsky. V hrnci si rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu. Akonáhle je cibuľa hotová, pridajte biele víno a nechajte odpariť všetok alkohol. Potrvá to pár minút.
  3. Akonáhle je víno zvarené, pridajte zemiaky, zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
  4. Cesnak vyberte z rúry a vylúpte ho do misy. Do nádoby od mixéra mixér SAGE SBL920 the Q nalejte uvarenú polievku a pridajte trochu pečeného cesnaku. Cesnak je lepšie pridávať po častiach, aby polievka nebola moc silná.
  5. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie. Na veko nasaďte a zaistite otočenie adaptéra pre vakuový nástavec SAGE THE VAC Q.
  6. Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapnite vakuovanie. Vakuovačka sa automaticky vypne pre odsatie vzduchu z nádoby.
  7. Mixér zapnite tlačítkom ON a zapnite program SOUP, ktorý bude polievku mixovať 5:35 minúty.
  8. Po rozmixovaní polievku ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ a ďaľší cesnak. Polievku potom znovu vo vákuu rozmixujte.
  9. Polievku môžete ihneď nalievať z nádoby – vďaka mixovaniu a teplému vývaru bude ešte horúca.
TIP: Do polievky môžete použiť krutóny. Krutóny si pripravíte tak, že plátky chleba opečiete v topinkovači a potom ju nakrájajte na kocky. Polievku tiež môžete pokvapkať smotanou a obohatiť olejom z konopných semienok.