Letná pizza

 Letná pizza

Tenký základ s chrumkavými okrajmi, vrstva paradajkového suga, ktoré má lahodnú chuť provensálskeho korenia a bohatý topping.

3 hodiny
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
8
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 50 ml olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ kocky droždia

Suroviny na paradajkové sugo:

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 700 ml paradajkovej passaty
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica provensálskeho korenia

Suroviny na pizzu:

  • mozzarella
  • šampiňóny
  • čierne olivy
  • paradajky
  • rukola

Postup receptu

Domáca pizza je vynikajúca. Tenký základ s krehkými okrajmi, vrstva paradajkového suga, ktorý má lahodnú chuť provensálskeho korenia a bohatý topping. O recept na jednoduché cesto z iba piatich ingrediencií sme sa postarali. Na vás je už len vybrať si na pizzu svoj obľúbený syr, zeleninu, šampiňóny, olivy a ďalšie. Čo ešte môžeme pri príprave domácej pizze odporučiť, je kvalitná talianska múka, hladká pšeničná typu 00 a rúra, ktorú dokážete rozohriať aspoň na 300 stupňov.

My sme pri pečení pizze využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Ide o prvú domácu pec, ktorá dosiahne 400 °C a vďaka tomu dokáže upiecť typickú taliansku pizzu už za dve minúty. Aktívny dolný ohrev, intenzívny priamy ohrev a 400 °C horúci žiariaci vzduch v celom priestore pece, to sú vlastnosti, vďaka ktorým je možné dosiahnuť chuť, akoby ste ju vyťahovali na drevo z pece postavenej z tehál. Pizza sa pripravuje na prírodnom kameni cordierit, ktorý sa rýchlo a rovnomerne zohrieva. Navyše pri príprave pizzy o priemere až 30 cm si môžete vybrať zo siedmich automatických programov alebo zvoliť režim manuálne.

  1. Najprv začnite prípravou cesta. Do misy od mixéra si dajte hladkú múku, vodu, droždie, olivový olej a soľ. Za pomoci mixéra vymiešajte krásne hladké cesto, ktoré potom nechajte pod utierkou kysnúť približne hodinu.
  2. Medzitým, kým kysne cesto, si pripravte paradajkové sugo. Do menšieho hrnca si dajte rozpáliť olivový olej a nechajte na ňom zpeniť nadrobno nakrájenú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak, nechajte ho rozvoniať a všetko zalejte paradajkovou passatou. Osolte, pridajte provensálske korenie a všetko premiešajte. Nechajte zhruba päť minút povariť.
  3. Nakoniec si pripravte ingrediencie, ktoré budete dávať na pizzu, a nechajte si predhriať pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo.
  4. Do pizza pece vložte kamennú dosku a otočte ovládačom STYLE na predposlednú položku FOOD WIRED. Otočný ovládač nastavenia stupňa prepečenia nechajte  na východiskovej stredovej pozícii.
  5. Časovač sa podsvieti a zobrazí sa odporúčaná doba prípravy pre vámi zvolený režim.
  6. Svietiaca kontrolka pripravenosti bude blikať, čo znamená, že sa rúra zahrieva. Nechajte rúru dostatočne predhriať, až kontrolka pripravenosti prestane blikať a rozsvieti sa. Doba predhriatia rúry môže trvať od 10 do 20 minút v závislosti na zvolenom prevádzkovom režime.
  7. Potom, ako je pec predhriata, zaznie zvukové upozornenie a kontrolka predhrievania bude svietiť.
  8. Keď je cesto nadýchané a rúra sa predhrieva, rozdeľte si cesto na približne osem rovnakých častí, z ktorých urobíte bochníky (približne 100 g).
  9. Z bochníku na pomúčenej ploche vytvarujte placku približne o priemere 30 cm.
  10. Lopatku si posypte trochou hrubej múky a položte na ňu vytvarovanú placku z cesta. Cesto potrite pripraveným sugom a pridajte ďalšie suroviny. Pracujte veľmi rýchlo, aby sa cesto nepriľahlo na lopatku.
  11. Keď je pizza ozdobená a pripravená na pečenie, otvorte dvierka a vložte lopatku až do zadnej časti rúry. Vložte lopatku až do zadnej časti dosky a pizzu z naklonenej lopatky zosuňte na kameň.
  12. Zavrite dvierka a stlačte časovač, ktorý spustí odpočítavanie doby prípravy (dve minúty).
  13. Keď je proces prípravy dokončený, zaznie zvukové upozornenie a podsvietenie časovača sa krátko rozbliká a potom zhasne. Pomocou lopatky vyberte pizzu z rúry a dejte ju na väčšiu dosku, kde ju nakrájejte na trojuholníky.