Veľkonočné sušienky z mandľového masla

Veľkonočné sušienky z mandľového masla
Veľká Noc, sviatky jari, klopú pomaly ale isto na dvere
30 min
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
1 plech
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • na mandľové maslo:
  • 400 g mandlí
  •  
  • na cesto na sušenky:
  • 80 g mandľového masla
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc medu
  • 200 g hladkej múky
  •  
  • na polevu:
  • 1 bielok
  • cca 200 g práškového cukru
  • potravinové farbivo

Postup receptu

Veľká Noc, sviatky jari, klopú pomaly ale isto na dvere. Napriek tomu čokoľvek nemôže byť tento rok také ako sme zvyknutí a ako by sme radi. Niektoré veci sa nemenia a môžeme sa nimi potešiť podľa chuti, a to sú pečené dobroty. Vedľa tradičných barančekov alebo pleteniek skúšame radi i nejaké tie novinky, aby sme si spestrili výber a poznali nové chute. Tentokrát padla voľba na sušienky z mandľového masla – a bola to šťastná voľba. Pochutnajú si dospeláci i malí koledníci.

Prípravu sme si chceli čo najviac zjednodušiť, a preto sme siahli po výkonnom stolnom mixéri Sage THE SUPER Q SBL920. Ako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: štandartný mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (ktorý umožňuje mixovanie v najvyššej možnej kvalite). Vysoký výkon zaisťuje motor s príkonom 2400 W. Prístroj je vybavený špeciálnym nožovým systémom, má intuitivne ovládanie a je vyrobený zo špičkových materiálov. Robustná základňa je kovová a zaisťuje tichý chod bez vibrácií. Nádoba mixéra je vyrobená z Tritanu bez BPA, ktorý je vysoko odolný proti nárazu a poškriabaniu a je možné ho bez obáv opakovane umývať v umývačke na riad.
  1. Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My sme použili olúpané, ale kľudne použite i nelúpané, alebo ich môžete predtým opražiť. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie.
  2. Mixér zapnite tlačítkom ON a otočným ovládačom dajte MIX a postupne pridávajte stupne. Potrebujeme orechy rozmixovať do hladkého masla. Postupne znižujte a zvyšujte výkon, podľa potreby. Pre lepšie premiešanie si môžete pomôcť varechou alebo stierkou.
  3. Hotové maslo preložte do nádoby s vekom.
  4. Do väčšej misky si pripravte suroviny na cesto a všetky zmiešajte dohromady a ručne vypracujte hladké cesto.
  5. Cesto nechajte chvíľku odpočívať, medzitým si pripravte rúru predhriatím na 170°C.
  6. Cesto vyváľkajte do približne polcentimetrovej placky a vykrajovátkom vykrojte požadované tvary. Tie položte na plech s papierom na pečenie a dajte ich piecť do rúry na 10–12 minút. Upečené sušienky nechajte vychladnúť.
  7. Mezditým si pripravte polevu na zdobenie sušienok. Preosejte práškový cukor do bielkov a vymiešajte si polevu. Potrebujete konzistenciu, ktorá drží a nerozteká sa. Podľa potreby pridejte práškový cukor.
  8. Hotovú polevu môžete dofarbiť potravinovými farbami a potom s ňou nazdobte sušienky.
Hotové sušienky majú vďaka mandľovému maslu krásne mandľovou príchuť a nemusíte do cesta pridávať už žiadný iný tuk. Po upečení sú krásne chrumkavé, ale pokiaľ ich chcete mať vláčne, dajte ich do krabičky s vekom a nechajte zavreté.

Prajeme dobrú chuť a kľudnú Veľkú Noc!