ŠTRÚDĽA – obľúbený dezert!

Že by niekto za svoj život neochutnal alebo dokonca nepoznal štrúdľu, čiže závin, je v našich končinách málo pravdepodobné. Sprevádza nás prakticky od malička a je to jeden z najrozšírenejších dezertov. Stretneme sa s ním v kaviarňach, cukrárňach, reštauráciách a hlavne samozrejme doma. Podávame ho na Vianoce, pri sviatkoch, po nedeľnom obede alebo aj len tak, či už v lete, na jeseň alebo v zime. Jeho výsostné postavenie si jednoducho vydobyl už dávno, a niet sa čomu diviť - je to proste lahôdka!
Aj keď by si svoje pôvodné právo na vlastníctvo želali takmer všetky krajiny bývalej rakúsko-uhorskej monarchie, predovšetkým Rakúsko, história a pôvod štrúdlu sú, ako to býva, trochu zložitejšie. Korene závinu siahajú až do Byzancie, odkiaľ pôvodný recept prevzali Turci, ktorí ho priniesli do strednej Európy počas svojich nájazdov. Tak vznikol Apfelstrudel v Rakúsku, ktoré sa pýši najstarším zachovaným ručne písaným receptom z roku 1696, uloženým vo Viedenskej mestkej knižnici. V Rakúsku získal štrúdl aj svoju dnešnú podobu a veľkú obľubu, a v 18. storočí sa rozšíril aj do ďalších krajín impéria. Aj v Čechách, na Morave a v Slezsku sa obľúbený recept rýchlo šíril, a kde boli dostupné suroviny, stal sa súčasťou jedálneho lístka.
Najznámejšia verzia závinu je bezpochyby tá s jablkovou náplňou, u nás často podávaná so šľahačkou, v Rakúsku zasa s teplou vanilkovou omáčkou. Avšak vzhľadom na bohatú históriu existuje mnoho variácií a inšpirácií. V Maďarsku napríklad nájdete makovú štrúdľu s orechmi, v Dolnom Rakúsku narazíte na hrozno a marhule, v Tirolsku zase na sladkú náplň z orechov, mandlí, figy, hrozienok a citrónovej kôry. Široko rozšírená je tiež verzia tvarohovej štrúdle s čerešňami, populárna na Slovensku.
Ať už tak či onak, štrúdľa je jednoducho štrúdľa a už si ani Vianoce nevieme predstaviť bez nej. Jej príprava našťastie nie je zložitá, ale aj tak, aby sme si všetko ešte viac zjednodušili, využili sme služby skutočne všestranného pomocníka - kuchynského robota SAGE The Kitchen Wizz Peel & Dice Vďaka kombinácii materiálov a jedinečnému príslušenstvu ponúka všestranné využitie a dokáže všetko, čo zjednoduší a urýchli prípravu. Umôže pripraviť suroviny na varenie podľa potreby - krája na jemné i hrubé prúžky alebo na požadovanú výšku, čo je pre tento recept najlepšie. Ďalej tiež seká na jemno aj na hrubo, pripravuje hranolky, kaše alebo pyré, šľahá, hnieti. Príslušenstvo Peel & Dice sa postará dokonca aj o lúpanie a krájanie rovnomerných a presných kociek o veľkosti 12 mm. K výbave patrí disk s nastaviteľnou výškou krájania od 0,5 - 8 mm z kalenej ocele a dve vyberateľné misy na sypké potraviny alebo tekutiny - malá s objemom 1 l a veľká s objemom 2,5 l. Plniace otvory pre suroviny sú dodané v troch veľkostiach vrátane extra širokého pre naozaj pohodlné plnenie. Priemer 14 cm obsiahne viacero potravín naraz, ako sú celé zemiaky, jablká a podobne.