Postup receptu
Jar se blíži a nás to čím ďalej tým viac láka von na čerstvý vzduch a do prírody. S tým sa nezadržitelne blíží aj zahájenie grilovacej sezóny, v ktorej si budeme chcieť pochutiť na voňavých a čerstvo pripravených lahôdkach. Cestu k nim si môžeme uľahčiť a zjednodušiť výberom šikovného, a pritom nenáročného pomocníka. Práve takým je inteligentný kontaktný gril od prémiovej značky Sage The Smart Grill BGR840. Je to opravdu majster vo svojej kategórii a je možné ho použiť nielen ako kontaktný, ale i ako otvorený BBQ gril. Poradí si, ako s klasickým grilovacím repertoárom ako je mäso, ryby a zelenina či ovocie, tak napríklad i s palacinkami, omeletou, sendvičmi a ďalšími pokrmami.
Dosky grilu – horná rebrovaná a dolná plochá – sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Vďaka tomu je grilovanie rýchlejšie než na bežných griloch. Dosky je možné medzi sebou meniť a výšku hornej dosky a sklon spodnej plochy nastavovať. Súčasťou grilu je tiež grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu a dobu grilovania. Na výber je pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové kuracie a ryby) a tiež stupeň prepečenia od raw až po well done.
- 1.
Najprv si malé zemiaky dôkladne umyte a dajte ich varit do osolenej vody, pokiaľ nebudú mäkké. Akonáhle sa zemiaky uvaria, nechajte ich na chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí si ich rozkrojte napol. Tieto polovičky budeme nakoniec tiež grilovať.
- 2.
Nadrobno si nastrúhajte mrkvu a cuketu. Zo zeleniny vymačkajte čo najviac šťavy. Vo velkej mise si potom zeleninu zmiešajte s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou, vajíčkom, prelisovaným česnakom, polohrubou múkou, soľou, korením a olivovým olejom. Všetko dôkladne premiešajte v redšieí cesto a nechajte chvíľu odpočinúť.
- 3.
Rovnú platničku grilu Sage BGR840 umiestnite dolu. Výšku platničiek kontaktného grilu nastavte na pravej strane.
- 4.
Rozohrejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovládačom PLATE TEMP, zahrietie bude trvať len chvíľku. Počkajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- 5.
Akonáhle je gril rozohriaty, môžete začať ukladať placky. Nemusíte dávať olej alebo iný tuk, placky sa vďaka nepriľnavému povrchu neprilepia. Na spodnú plochú dosku dajte väčšiu lyzicu cesta a vytvorte placku – pretože plocha dosky je dostatočne veľká, vojde se na ňu cca 6 placiek.
- 6.
Gril zatvorte. Aby boli placky čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platničky tak, aby sa horná doska nedotýkala placiek. Placky tak budú pekne nadýchané, prepečené a neudusené.
- 7.
Placky grilujte približne 3 minúty z jednej strany a potom ich otočte a 1 minútu z druhej strany.
- 8.
Akonáhle sú všetky placky hotové, gril celý otvorte a utrite platničku papierovou utierkou, aby vám na nej nezostali kúsky cesta a nepripaľovali sa. Vďaka nepriľnavému materiálu nie je treba gril viacej umývať.
- 9.
Teplotu teraz nastavte na 230 °C a čakajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- 10.
Potom si platničku potrite zhruba lyžícou olivového oleja a naskladajte na ňu polovičky varených zemiakov. Aby boli zemiačiky čo najviac opečené, nechajte hornú vrúbkovanú platničku položenú na zemiakoch. Zemiaky grilujte cca 5 minút, nemusíte ich obracať.
- 11.
Po dokončení grilovania gril vypnite a nechajte otvorený, aby vychladol. Dosky ešte za tepla vytrite papierovým obrúskom do sucha. A môžete servírovať.
- 12.
Pri podávaní posypte zemiačiky a placky hrubozrnnou soľou a pridajte čerstvú zeleninu s nadrobno nakrájanou pažítkou.
Sage vám praje dobrú chuť!