Postup receptu
Veľká Noc, sviatky jari, klopú pomaly ale isto na dvere. Napriek tomu hocičo nemôže byť tento rok také ako sme zvyknutí a ako by sme radi, niektoré veci sa nemenia a môžeme sa nimi potešiť podľa chuti. A to sú pečené dobroty. Vedľa tradičných barančekov aleboo pleteniek skúšame radi i nejaké tie novinky, aby sme si spestrili výber a poznali nové chute. Tentokrát padla voľba na sušienky z mandľového masla – a bola to šťastná voľba. Pochutnajú si dospeláci i malí koledníci.
Prípravu sme si chceli čo najviac zjednodušiť, a preto sme siahli po výkonnom stolnom mixéri Sage
THE SUPER Q SBL920. Ako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: štandartný mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (ktorý umožňuje mixovanie v najvyššej možnej kvalite). Vysoký výkon zaisťuje motor s príkonom 2400 W. Prístroj je vybavený špeciálnym nožovým systémom, má intuitivne ovládanie a je vyrobený zo špičkových materiálov. Robustná základňa je kovová a zaisťuje tichý chod bez vibrácií. Nádoba mixéra je vyrobená z Tritanu bez BPA, ktorý je vysoko odolný proti nárazu a poškriabaniu a je možné ho bez obáv opakovane umývať v umývačke na riad.
- 1.
Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili olúpané, ale kľudne použite i nelúpané, alebo ich môžete predtým opražiť. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie.
- 2.
Mixér zapnite tlačítkom ON a otočným ovládačom dajte MIX a postupne pridávejte stupne. Potrebujeme orechy rozmixovat do hladkého masla. Postupne znižujte a zvyšujte výkon, podľa potreby. Pre lepšie premiešanie si môžete pomôcť varechou alebo stierkou.
- 3.
Hotové maslo preložte do nádoby s vekom.
- 4.
Do väčšej misky si pripravte suroviny na cesto a všetky zmiešajte dohromady a ručne vypracujte hladké cesto.
- 5.
Cesto nechajte chvílku odpočívať, medzitým si pripravte rúru predhriatím na 170°C.
- 6.
Cesto vyváľkajte do približne polcentimetrovej placky a vykrajovátkom vykrojte požadované tvary. Tie položte na plech s papierom na pečenie a dajte ich piecť do rúry na 10–12 minút. Upečené sušienky nechajte vychladnúť.
- 7.
Mezditým si pripravte polevu na zdobenie sušienok. Preosejte práškový cukor do bielkov a vymiešajte si polevu. Potrebujete konzistenciu, ktorá drží a nerozteká sa. Podľa potreby teda pridejte práškový cukor.
- 8.
Hotovú polevu môžete dofarbiť potravinovými farbami a potom s ňou nazdobte sušienky.
Hotové sušienky majú vďaka mandľovému maslu krásne mandľovou príchuť a nemusíte do cesta pridávať už žiadný iný tuk. Po upečení sú krásne chrumkavé, ale pokiaľ ich chcete mať vláčne, dajte ich do krabičky s vekom a nechajte zavreté.
Prajeme dobrú chuť a kľudnú Veľkú Noc!