Postup receptu
Málokto si dokáže predstaviť leto bez lahodnej zmrzliny. Milujú ju malí i veľkí a niet divu – osviežuje, chladí a výborne chutí. V poslednej dobe sa stretávame nielen s tými klasickými druhmi, ale objavujú sa aj exotické a originálne príchute. Kto má chuť na veľkú dobrotu a nebojí sa vyskúšať niečo nové toho pozývame k vyskúšaniu receptu, ktorý predstaví klasiku v neopozeranej kombinácii. Nám sa po vanilkovej zmrzline s griliášom a slaným karamelom robili doslova hrče za ušami!
Aby príprava nezabrala moc času, prizvali sme k vareniu dvoch pomocníkov. Tým prvým, ktorý nám pomohol s prípravou griliášu, bol mixér Sage The Super Q. Je jediným mixérom na trhu, ktorý kombinuje 3 výrobky v jednom – štandatný mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. A je možné na neho použíť aj vakuový nástavec, ktorý umožňuje mixovánie v najvyššej možnej kvalite. Je vybavený špeciálnym nožovým systémom, ovládanie má intuitivne a je vyrobený zo špičkových materiálov. Vysoký výkon přístroja zaisťuje motor s príkonom 2400 W. Robustná kovová základňa zase umožňuje tichý chod bez vibrácií. Nádoba mixéra je vyrobena z Tritanu bez BPA, ktorý je vysoko odolný proti nárazu a poškriabaniu a je možné ho teda bez obáv opakovane umývať v umývačke na riad.
Výrobu zmrzliny jsme si zjednodušili a urýchlili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop. Ten dokáže automaticky rozpoznať hustotu pripravovanej zmrzliny podľa nastavení a uchovať ju mrazenú až do podávania. Má 12 prednastavených programov a poradí si i so sorbetom, mrazeným jogurtom alebo gelatom. Súčasťou prístroja je kompresor, vďaka čomu odpadá nutná príprava s namrazovaním nádoby či pridávaním ľadu a konečným zamrazením v chladničke. Ovládanie je elektronické a jednoduché a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji. Kontrola prípravy je možná cez priehľadné veko, ktoré zároveň umožňuje pridávanie ďalších ingrediencií, ako napríklad orieškov alebo sekanej čokolády.
- 1.
Postup na prípravu slaného karamelu: V hrnci so silným dnom si na strednom plameni rozpusťte cukor do krásne hnedej kaše. Je dobré mať plochou varešku, kterou budete tekutinu stierať z dna hrnca.
- 2.
Keď sa cukor rozpustí, stiahnite plameň na minimum a pridajte maslo o izbovej teplote. Všetko dôkladne premiešajte, pokým sa všetko maslo nerozpustí.
- 3.
Po rozpustení masla ihneď pridajte smotanu a dôkladne miešajte, vznikne vám krásne karamelová zmes.
- 4.
Nakoniec pridajte lyžičku soli. Všetko znova dôkladne premiešajte a odstavte z plameňa.
- 5.
Slaný karamel nalejte do čistej uzatvárateľného pohára a dajte vychladnúť. Takto vám v chladničke vydrží aj mesiac.
- 6.
Hotový slaný karamel sa bude nalievať na zmrzlinu pri servírovaní.
- 7.
Postup na prípravu griliášu: V hrnci so silným dnom si na strednom plameni rozpusťte cukor podobne ako pri slanomo karameli.
- 8.
Akonáhle je cukor rozpustěný, znížte plameň na minimum a pridajte plátky mandlí. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky mandle obalily tekutým cukrom.
- 9.
Ihneď mandle s cukrem vylejte na plech s papierom na pečenie a urovnajte do placky.
- 10.
Musíte pracovať veľmi rýchlo, po pridaní mandlí začne cukor rýchle tuhnúť.
- 11.
Plech nechajte vychladnúť, pokým zmes nestvrdne.
- 12.
Potom čo zmes stvrdla, si zhruba ¾ odlomte a dajte do mixéru SAGE THE SUPER Q. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovánie.
- 13.
Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte tlačítkem funkci Pulse / Ice Crush. Nechte mixér 3x zapulsovat a poté jej vypněte tlačítkem OFF.
- 14.
Mixovaním vám vznikne griliáš, ktorý sa potom bude pridávať do zmrzliny.
- 15.
Postup na prípravu zmrzliny: Mlieko so smotanou zmiešajte a dajte v hrnci zahriať.
- 16.
Rozmixujte žĺtky, cukor a vanilkový cukor do hustej svetlej peny.
- 17.
Akonáhle sa mlieko so smotanou blíži bodu varu, stiahnite hrniec z plameňa a za stáleho miešania po troškách prielievajte smotanu s mliekom do žĺtkovej peny.
- 18.
Teraz za stáleho miešania zmes zahrejte a potom odstavte z platne a nechajte vychladnúť. Zmes je potrebné pri chladnutí často miešať, aby sa na povrchu nevytvorila hustá škrupina.
- 19.
Potom čo má zmes izbovú teplotu, priklopte prikrývkouí, alebo potravinárskou fóliou a dajte do chaldničky do druhého dňa.
- 20.
Druhý deň zmrzlinovú zmes prelejte do nádoby od zmrzlinovača SAGE BCI600, nádobu i so zmesou vložte do zmrzlinovača a uzavrite vekom. Vďaka vstavanému kompresoru v zmrzlinovači nemusíte nádobu vopred namrazovať.
- 21.
Zmrzlinovač zapnite funkciou POWER a otáčacím kolieskom zvoľte program ICE CREAM / HARD.
- 22.
Tlačítkom START zmrzlinovač zapnite a nechajte ho pracovať.
- 23.
Akonáhle zmrzlinovač cinkne a na displeji sa objeví ADD MIX-INS, otvorete veko zmrzlinovača a pridajte griliáš.
- 24.
Po pridání griliášu nachajte zmrzlinovač ďalej pracovať. Akonáhle je zmrzlina úplne hotová, zaznie ďalšie cinknutie.
- 25.
Hotovú zmrzlinu preložte do inej nádoby a vložte do mrazničk, alebo ju rovno servírujte.
Dobrú chuť!