Postup receptu
Radi by sme vám predstavili recept na sušienky z dužiny, ktorý v sebe spája niekoľko súčasných trendov, ktoré sa objavujú v gastronómii. Obsahuje ovocnú i zeleninovú zložku, teda suroviny bohaté na vitamíny a vlákninu, a zároveň sa snažia plne zúžitkovať všetok ich potenciál varením bezo zbytkov. A to tak, že spracuje části ostávajúce po odšťavení. Táto drť má totiž nielen svoju nutričnú hodnotu, ale zároveň dodá cestu aj vláčnosť. Sušienky potom budú zdravšie i chutnejšie 😊
Pri varení nám pomohol odšťavovač Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Najprv sme na ňom pripravili ovocnú a zeleninovú šťavu a vďaka vysokému výkonu to šlo naozaj hravo. Prístroj zvláda veľké množstvo surovín a má tiež praktický veľký plniaci otvor, ktorým prejde ovocie vcelku a nemusíte sa zdržiavať jeho krájením, vložíte aj celé jablká. Rýchlosť je nastavitelná na 5 rôznych stupňoch podľa daného typu ovocia či zeleniny. Vysoký výkon spolu so špeciálnym sitkom zaiťujú maximálne vyťaženie šťavy, po ktorom zostane prakticky suchá zbytková drť. A pretože i tá obsahuje cenné látky, ukážeme vám, ako ju môžete spracovať.
- 1.
Najprv si všetko ovocie a zeleninu dôkladne umyte a zbavte stopiek alebo tvrdých častí. Po dôkladnom umytí nie je potreba šúpať, iba pomaranč.
- 2.
Ovocie a zeleninu odšťavíte v odšťavovači Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Vďaka veľmi širokému a unikátnemu systému priameho centrálneho plnenia je odšťavovánie veľmi jednoduché a rýchle, pomaranče, jablká, nemusíte rozpoliť.
- 3.
Zapnite odšťavovač prepnutím vypínača do polohy ON na elektronickom otočnom ovladáči rýchlosti nastavte stupeň odšťavovania, ktorý príslúcha pre ovocie a zeleninu, ktorú chcete odšťaviť. Elektronické ovládanie rýchlosti vám umožní nastaviť optimálnu rýchlosť pre daný druh ovocia či zeleniny a získať tak viac čerstvej šťavy.
- 4.
Dužinu po odšťavení vyberte zo zásobníka na dužinu a dajte si ju do misy. K dužine pridajte jemné ovesné vločky, špaldovú celozrnnú múku, trstinový cukor, kokosový tuk a všetko dôkladne premiešajte. V prípade potreby pridajte trochu odšťavenej šťavy aleboo vody. Vznikne vám krásné lepivé cesto.
- 5.
Z cesta vypracujte malé sušienky, ktoré poukladajte na papier na pečenie a pečte 25–30 minút vo vopred predohriatej rúre na 180 °C.
- 6.
Po upečení dajte sušienky vychladnúť.
Zero waste tip: Pokiaľ vám dužina z odšťavenia zostane, dajte ju do mrazničky a použite na ďalšie sušienky. Dužinu je možné spracovať aj pridaním do polievky, do cesta trebárs nejaké buchty, prípadne do zeleninových omáčok na zahustenie.
Určite ju nevyhazujte :). V mrazničke rada počká na ďalšie spracovanie.