Sage | Recepty a tipy | Sušienky z dužiny – univerzálny recept

Sušienky z dužiny – univerzálny recept

Přehrát video
Obsahuje ovocnú i zeleninovú zložku, teda suroviny bohaté na vitamíny a vlákninu
50 minút
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
30 ks
Porcia

Ingrediencie

  • 100 g jemných ovesných vločiek
  • 100 g špaldovej celozrnej múky
  • 50 g trstinovéh cukru
  • 80 g kokosového tuku
  • 150 ml vody – alebo odšťavenej šťavy
  • 300 g dužiny po odšťavení (kiwi, jablko, pomaranč, uhorka, mrkva, hroznové víno...)
  • ľubovoľné – drvené oriešky, kúsky čokolády, sušené ovocie

Postup receptu

Radi by sme vám predstavili recept na sušienky z dužiny, ktorý v sebe spája niekoľko súčasných trendov, ktoré sa objavujú v gastronómii. Obsahuje ovocnú i zeleninovú zložku, teda suroviny bohaté na vitamíny a vlákninu, a zároveň sa snažia plne zúžitkovať všetok ich potenciál varením bezo zbytkov. A to tak, že spracuje části ostávajúce po odšťavení. Táto drť má totiž nielen svoju nutričnú hodnotu, ale zároveň dodá cestu aj vláčnosť. Sušienky potom budú zdravšie i chutnejšie 😊
 
Pri varení nám pomohol odšťavovač Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Najprv sme na ňom pripravili ovocnú a zeleninovú šťavu a vďaka vysokému výkonu to šlo naozaj hravo. Prístroj zvláda veľké množstvo surovín a má tiež praktický veľký plniaci otvor, ktorým prejde ovocie vcelku a nemusíte sa zdržiavať jeho krájením, vložíte aj celé jablká. Rýchlosť je nastavitelná na 5 rôznych stupňoch podľa daného typu ovocia či zeleniny. Vysoký výkon spolu so špeciálnym sitkom zaiťujú maximálne vyťaženie šťavy, po ktorom zostane prakticky suchá zbytková drť. A pretože i tá obsahuje cenné látky, ukážeme vám, ako ju môžete spracovať.

  1. 1.

    Najprv si všetko ovocie a zeleninu dôkladne umyte a zbavte stopiek alebo tvrdých častí. Po dôkladnom umytí nie je  potreba šúpať, iba pomaranč.

  2. 2.

    Ovocie a zeleninu odšťavíte v odšťavovači Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Vďaka veľmi širokému a unikátnemu systému priameho centrálneho plnenia je odšťavovánie veľmi jednoduché a rýchle, pomaranče, jablká, nemusíte rozpoliť.

  3. 3.

    Zapnite odšťavovač prepnutím vypínača do polohy ON na elektronickom otočnom ovladáči rýchlosti nastavte stupeň odšťavovania, ktorý príslúcha pre ovocie a zeleninu, ktorú chcete odšťaviť. Elektronické ovládanie rýchlosti vám umožní nastaviť optimálnu rýchlosť pre daný druh ovocia či zeleniny a získať tak viac čerstvej šťavy.

  4. 4.

    Dužinu po odšťavení vyberte zo zásobníka na dužinu a dajte si ju do misy. K dužine pridajte jemné ovesné vločky, špaldovú celozrnnú múku, trstinový cukor, kokosový tuk a všetko dôkladne premiešajte. V prípade potreby pridajte trochu odšťavenej šťavy aleboo vody. Vznikne vám krásné lepivé cesto.

  5. 5.

    Z cesta vypracujte malé sušienky, ktoré poukladajte na papier na pečenie a pečte 25–30 minút vo vopred predohriatej rúre na 180 °C.

  6. 6.

    Po upečení dajte sušienky vychladnúť.

Zero waste tip: Pokiaľ vám dužina z odšťavenia zostane, dajte ju do mrazničky a použite na ďalšie sušienky. Dužinu je možné spracovať aj pridaním do polievky, do cesta trebárs nejaké buchty, prípadne do zeleninových omáčok na zahustenie.
Určite ju nevyhazujte :). V mrazničke rada počká na ďalšie spracovanie.