Sage | Recepty a tipy | Saltimbocca

Saltimbocca

Přehrát video
Tento svetovo známy pokrm pochádza z Talianska
20 min
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
3
Porcia

Ingrediencie

    • 3 plátky teľacieho (skúste zohnať panenku, pokiaľ sa nepodarí, zvoľte zadné alebo stehno)
    • 80 g prosciutto crudo
    • lístky šalvie
    • soľ
    • čierne korenie

Postup receptu

Tento svetovo známý pokrm pochádza z Talianska a v preklade znamená „skoč do úst“. Je veľmi obľúbený a svoju výslednú podobu získal koncom 19. storočia a z Ríma se postupne rozšíril do ďalších oblastí. Pravá saltimbocca sa pripravuje iba a len z teľacieho mäsa – nikdy, ako sa bohužiaľ môžeme niekedy stretnúť, z kuracieho či bravčového mäsa. Ďalej potom z plátku parmskej šunky a šalvie, vďaka ktorej získá pokrm nielen výbornú chuť, ale obohatí sa i o radu cenných zložiek. Šalvia je totiž malý kúzelník – má protizápalové, antibakteriálne a tiež antivirotické účinky. Každopádne, súhra všetkých zložiek saltimboccy vytvára dokonalú chuťovú harmóniu, tak si nechajte pochutnať!
 
Príprava saltimboccy je veľmi jednoduchá a môžete si ju uľahčiť ešte viac, pokiaľ si vezmete do ruky šikovného pomocníka, akým je inteligentný BBQ gril so sondou Sage Grill BGR840. Môžme ho využiť nielen vo forme kontaktného grilu, ale i otvoreného BBQ grilu. Môžete si vybrať medzi 5 možnosťami nastavenia – na hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie mäso alebo ryby. Ďalšiu voľbu ponúka výber druhu úpravy od krvavého až po prepečený steak. Gril má integrovanú teplotnú sondu, ktorá na základe predvoľby pozná, kedy je mäso pripravené práve podľa vašich preferencií a tiež zabráni jeho prevareniu. Súčasťou menu teplotnej sondy je i funkcia „Rest Meat“, ktorá postráži správne odpočinutie mäsa, aby sa šťava a chuť mohli rovnomerne rozšíriť.

  1. 1.

    Teľacie mäso nakrájajte na tenké plátky a rozklepte plochou paličkou tak, aby maximálna výška bola 0,5 cm.

  2. 2.

    Tenké mäso rozkrájame na kúsky alebo necháme plátok v celku, záleží na vlastnej voľbe. Pokiaľ ho nakrájame na kúsky, môžeme saltimboccu servírovať i ako jednohubky.

  3. 3.

    Dáme rozpáliť gril Sage BGR840 na 200 °C.

  4. 4.

    Na každý kúsok mäsa položíme prosciutto crudo a špáradlom pripevníme lístok šalvie.

  5. 5.

    Akonáhle sa ozve akustický signál, gril je pravený, môžeme začať grilovať

  6. 6.

    Saltimboccu naskladáme na gril, ukladajte ju rovno na rozpálenú plochu bez pridania ďlšieho tuku a priklopíme hornú dosku. Použite najnižšiu polohu – Low.

  7. 7.

    Mäsu stačia 2-3 minúty a vďaka hornej doske nemusíme saltimboccu otáčať. Všetko ide veľmi rýchlo, plátky mäsa sú veľmi tenké.

  8. 8.

    Môžeme podávat len tak, s kúskom pečiva alebo so zemiakmi či zemiakovou kašou a s pohárikom suchého bieleho vína.

  9. 9.

    Gril ešte za tepla zotrieme papierovým obrúskom a je upratané

Prajeme dobrú chuť!
 

BGR840

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kontaktný a barbeque gril 2v1 so sondou

Dozvedieť sa viac