Sage | Recepty a tipy | Domáca nutella

Domáca nutella

Přehrát video
Olúpané a opražené oriešky
60 min
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
1 pohár
Porcia

Ingrediencie

  • 400 g lieskových orieškov
  • štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3–4 lyžice kokosového sirupu
  • 1 lyžica kakaa
  • 1-2 lyžice kokosového tuku (nemusí byť)

Postup receptu

Keď už si teraz nemôžeme vyhodiť z kopýtka inak, je potrebné si spraviť aspoň iné radosti. Trebárs sladké. My sme vyskúšali recept na domácu nutellu, a keď sme ho ochutnali a privreli oči, naraz sme sa ocitli doslova v raji. Na zem nás vrátilo, až keď lyžičky cinkali o dno pohára, ktorý sme vyprázdnili behom pár minút. Vyskúšajte si tento recept tiež, určite vám zachutí. Ale pozor, je návykový!
 
Príprava nie je nijako zložitá, naviac pokiaľ si priberiete na pomoc stolný mixér Sage THE SUPER Q SBL920. Kombinuje 3 výrobky v jednom – štandartný mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. Je možné ho použiť i s vakuovým nástavcom, ktorý umožňuje mixovánie v najvyššej možnej kvalite. O vysoký výkon sa stará motor s príkonom 2400 W. Prístroj má intuitívne ovládanie, je vyrobený zo špičkových materiálov a je vybavený špeciálnym nožovým systémom. Robustná kovová základňa zaisťuje tichý chod bez vibráií. Nádoba mixéra je vyrobená z Tritanu bez BPA, ktorý je vysoko odolný proti nárazu a poškriabaniu a je možné ho bez obáv opakovane umývať v umývačke na riad.

  1. 1.

    Najprv si dajte na plech lieskové oriešky a v trúbe ich nechajte pri 200 °C približne 10 minút – pokiaľ nezačne praskať šupka na orieškoch.

  2. 2.

    Oriešky vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Potom si ich dajte do kuchynskej utierky a trite ich o seba, aby ste sa zbavili čo najviac šupiek.

  3. 3.

    Olúpané a opražené oriešky dajte do nádoby mixéru SAGE SBL920. Nasaďte a zaistite veko nádoby pre bezpečné mixovanie.

  4. 4.

    Mixér zapnite tlačítkom ON a otočným ovládačom dajte MIX a postupne pridávajte stupne. Potrebujeme orechy rozmixovať do hladkého a tekutého masla. Postupne si znižujte a zvyšujte výkon, podľa potreby.

  5. 5.

    K hotovému orieškovému maslu pridajte ďalšie ingredience a nechajte ich v mixéri premiešať. Prípadne môžete ingredience miešať už v miske. Kakaový prášok zahustí orieškové maslo. Pokiaľ chcete mať nutellu v tekutej konzistencii, pridajte kokosový tuk.

  6. 6.

    Pozor, nepridávajte vodu! Oriešky ju nasiaknu a konzistencia bude ešte viac hustá.

  7. 7.

    Hotovú nutellu ešte dochuťte podľa svojej chuti pridaním sirupu alebo soli. Preložte ju do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladu a tme :).

  8. 8.

    Tip: Kokosový sirup má krásne karamelovú chuť a nízky glykemický index, takže je domáca nutella, v rámci možností, zdravá. Avšak môžete pridať akýkoľvek iný sirup ako sladidlo… alebo nesladiť vôbec.

SBL920

Pokrm pripravujeme pomocou:
Stolný super mixér

Dozvedieť sa viac