Cheeseburger

Cheeseburger
Kontaktný gril Sage BGR840 je možné použiť aj ako otvorený BBQ gril
20 minút
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
2
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 400 g mletého hovädzieho
  • worcestrová omáčka
  • nakladané korenie
  • petržlen
  • rozmarín
  • 2 žemle na burger
  • 2 plátky syra
  • červená cibuľa
  • ľadový šalát
  • rajčiny
  • kečup
  • tatarka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup receptu

Hoci sa burgre dostali do slovenskej kuchyne pomerne nedávno, rýchlo sa v nej zabývali. Vedľa stánkov s rýchlym občerstvením najdeme dnes i mnoho reštaurácií, ktoré sa na burgre špecializujú. Avšak nie vždy máme čas do nich zavítať alebo si burgre chceme vychutnať inde – napríklad na záhrade s priateľmi. A do prípravy šťavnatého grilovaného burgru, ktorý sa ideálne hodí práve na garden party, sme sa pustili aj my!
 
Využili jsme k tomu osvedčený kontaktný gril Sage BGR840. Jeho výhodou je, že ho môžeme použíť aj ako otvorený BBQ gril. Umožňuje tak prípravu najrôznejších pokrmov – od klasiky akou je mäso, ryby a zelenina či ovocie, cez palacinky, omelety, alebo panini. Gril ponúka pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a nastaviť je možné tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Platne grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA Free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením teploty. Naviac hornú rebrovanú a dolnú plochú platňu je možné medzi sebou meniť a výšku hornej aj sklon spodnej platne tak ľubovoľne nastavovať. Súčasťou grilu je rovnako grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu i dobu grilovania.
  1. Ochutíme mäso na burger – použijeme worcestrovú omáčku (1 čajová lyžička), nakladané korenie podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).
  2. Všetko zmiešame a vytvoríme si 2 burgre – každý o hmotnosti 200 gramov, šírku „puku“ upravíme podľa veľkosti žemle.
  3. Dáme rozpáliť gril Sage BGR840 na 200 °C.
  4. Mäso bude trvať najdlhšie nesmieme ale zabudnúť na špargľu a žemle.
  5. Žemľu dáme preč o niečo skôr než mäso a pripravíme si základ pre vloženie mäsa.
  6. Jednu polovičku potrieme kečupom a na ňu dáme červenú cibuľu. Druhú polovicu potrieme tatarkou, pridáme ľadový šalát a cherry rajčinky.
  7. Na cibuľu vložíme mäso z grilu, na neho plátok syra a priklopíme druhou polovicou.
  8. K burgru servírujeme aj všetko, čo sa nevošlo priamo do burgra. Šalát, rajčiny, cibuľu a pridáme aj grilovanú špargľu.  Gril ešte za tepla zotrieme papierovým obrúskom a je upratané - môžete sa len baviť!