Postup receptu
Hoci sa burgre dostali do slovenskej kuchyne pomerne nedávno, rýchlo sa v nej zabývali. Vedľa stánkov s rýchlym občerstvením najdeme dnes i mnoho reštaurácií, ktoré sa na burgre špecializujú. Avšak nie vždy máme čas do nich zavítať aleo si burgre chceme vychutnať inde – napríklad na záhrade s práteľmi. A do prípravy šťavnatého grilovaného burgru, ktorý sa ideálne hodí práve na garden party, sme sa pustili my!
Využili jsme k tomu osvedčený kontaktný gril Sage BGR840. Jeho výhodou je, že ho múžme použíť aj ako otevorený BBQ gril. Umožňuje tak prípravu najrôznejších pokrov – od klasiky akou je mäso, ryby a zelenina či ovocie, cez palacinky, omelety, alebo panini. Gril ponúka pät programov podľa typu mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové, kuracie a ryby) a nastaviť je možné tiež stupeň prepečenia od raw až po well done. Dosky grilu sú vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu Quantanium PFOA Free a sú vybavené teplotnými senzormi. Tie dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením. Naviac hornú rebrovanú a dolnú plochú dosku je možné medzi sebou meniť a výšku hornej dosky i sklon spodnej plochy tak ľubovoľne nastavovať. Súčasťou grilu je rovnako grilovacia sonda, ktorá pomôže pripraviť mäso podľa vlastných predstáv a postrážiť správnu teplotu i dobu grilovania.
- 1.
Ochutíme mäso na burger – použijeme worcestrovú omáčku (1 čajová lyžička), nakladané korenie podľa chuti, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky (rozmarín a petržlen).
- 2.
Všetko zmiešame a vytvoríme si 2 burgre – každý o hmotnosti 200 gramov, šírku „puku“ upravíme podľa veľkosti žemle.
- 3.
Dáme rozpáliť gril Sage BGR840 na 200 °C.
- 4.
Mäso bude trvať najdlhšie nesmieme ale zabudnúť na špargľu a žemle.
- 5.
Žemľu dáme preč o niečo skôr než mäso a pripravíme si základ pre vloženie mäsa.
- 6.
Jednu polovičku potrieme kečupom a na ňu dáme červenú cibuľu. Druhú polovicu potrieme tatarkou, pridáme ľadový šalát a cherry rajčinky.
- 7.
Na cibuľu vložíme mäso z grilu, na neho plátok syra a priklopíme druhou polovicou.
- 8.
K burgru servírujeme i všetko, čo sa nevošlo priamo do burgra. Šalát, rajčiny, cibuľu a pridáme aj grilovanú špargľu. Gril eště za tepla zotrieme papierovým obrúskom a je upratané a môžete sa len baviť!