Polievka k zdraviu!
Polievky v posledných rokoch strácali svoje významné miesto v našich jedálničkoch, čo je veľká škoda. Majú totiž mnoho výhod - sú veľmi výživné, mnohé z nich sú rýchle a jednoduché na prípravu a navyše sú relatívne lacné. Odborníci na zdravú výživu si však uvedomujú výživné prínosy polievok a o nich sa dozvedáme stále častejšie. Okrem iného, vedieť dodávať telu potrebné tekutiny, vitamíny, minerály a ďalšie prospešné látky, dokážu v lete osviežiť a v zime zahriať a navyše veľmi dobre zasýtia.
Tieto výhody si uvedomovali už naši predkovia. Od babičiek a prababičiek sme často počuli známe „polievka je grunt a maso je špunt“. Preto si predkovia často dopriali polievku každý deň, niekedy dokonca aj ráno. Ak sa pýtate, čo je na polievkach také kúzelné, je to jednoduché - všetky prospešné látky, ktoré sa pri varení vytvárajú, zostávajú zachované v polievkovej tekutine. Bez ohľadu na to, či ide o zeleninu, mäso, strukoviny alebo obilniny. Pre mäso je varenie ideálnou formou tepelného spracovania. Taktiež umožňuje odstrániť prebytočný tuk, ktorý sa po vychladnutí ľahko odstráni z povrchu. Varením sa zvyšuje aj stráviteľnosť surovín, najmä zeleniny. Pri niektorých druhoch je to dokonca nevyhnutnosť - napríklad u zemiakov.
Pokud si myslíte, že tyto argumenty mají opodstatnění a rádi byste si pravidelně a často dopřávali polévky, ale nemáte moc času na jejich přípravu, není důvod k zoufalství. Zkuste si pořídit šikovného pomocníka, jako jsme udělali my. Multifunkční elektrický tlakový hrnec Sage BPR700BSS spojuje automatické tlakové vaření s populárním „pomalým“ vařením a stane se vaším ideálním „polévkovým“ asistentem. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlým a pomalým vařením a nabízí 6 chytrých programů - vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. K jednoduché orientaci pomáhá seznam běžně používaných typů potravin. Pokud máte spěch, využijte spíše tlakové vaření. Pokud máte čas, můžete ráno všechno připravit do hrnce, naprogramovat ho a večer se vrátit ke hotovému jídlu. Tento hrnec si hravě poradí se všemi druhy polévek - ať už s vývary, zeleninovými či luštěninovými. Výsledkem je vždy maximální a vyvážená chuť.
Teď možno začínať premýšľať, akú polievku si vybrať. V chladnom období, na jeseň a v zime, je vhodné siahnuť po tých, ktoré hrejú – sýte fazuľové a zeleninové polievky. Ideálne sú napríklad bramboračka, zelňačka, šošovicová, hrachová, tekvicová alebo boršč. Naopak na jar a v lete sú ideálne ľahšie polievky ozdobené čerstvými bylinkami a zeleninou v plnom rozkvete. Zvláštnu kapitolu tvoria tie, ktoré v horúcich mesiacoch príjemne ochladia – ako napríklad jahodová, uhorková alebo známe španielske gazpacho. Receptov je nespočetne veľa. Pre všetky polievky však platí, že najlepšie chutia čerstvé.
Tak do toho a nech sa vám páči! Dobrú chuť!