Lososový krém
Pochúťka plná prospešných omega-3 mastných kyselín, dobrých pre zdravie.
1 hodina
Príprava pokrmu + varenie
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu
Porcií pokrmu
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- 4 kusy mrkvy
- 4 kusy stonky zeleru
- 1 kus cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 decilitre suchého bieleho vína
- 1 kus vňate petržlenovej
- 1 kus vňate kôpru
- 3 kusy paradajok
- soľ
- čierne korenie
- 1 liter zeleninového vývaru
- 500 g lososa
- 200 g 33% smotany houska na krutóny + 2 polievkové lyžice masla
Postup receptu
Losos sa na našich tanieroch najčastejšie objavuje vo forme filetu, servírovaného s zemiakmi alebo zeleninou. Ak si však túto pochúťku, plnú prospešných omega-3 mastných kyselín, chcete dopriať v menej tradičnej podobe, odporúčame vyskúšať lososový krém. Pripraviť ho môžete v tlakovom hrnci Sage SPR680BSS a ak pre následné mixovanie zvolíte metódu v vakuu, dosiahnete ten najdokonalejší, krásne jemný lososový krém.
- Do nádoby tlakového hrnce Sage SPR680BSS dajte olivový olej, maslo a zapnite funkci SAUTÉ/SEAR. Začnú blikat 3 diódy u teploty a hrniec sa bude predhrievať. Keď svietia všetky 3, hrniec je predhriaty.
- Na rozpálenom tuku osmažte na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Ku koncu pridajte pretlačený cesnak. Veľmi krátko orestujte a nechajte cesnak len rozvoniať.
- Do hrnca potom nalejte víno a nechajte z neho vyvariať všetok alkohol.
- Pridajte petržlen a kôpor, nakrájané rajčatá, soľ, korenie a zeleninový vývar. Premiešajte a hrniec uzavrite otočením madla hrnca po smeru hodinových ručičiek. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
- Zvoľte funkciu SOUP. Teplota bude nastavená na stred a na časovači bude svietiť 30 minút a stlačte tlačidlo PLAY/STOP.
- Po stlačení sa hrniec bude predhrievať na požadovanú teplotu a po jej dosiahnutí sa spustí odpočet.
- Počas varenia polievky si na panvici rozpustite maslo a dozlatova na ňom opekajte rožok nakrájaný na kocky.
- Ďalej si pripravte lososa. Stiahnite ho z kože a nakrájajte na kocky. Časť si dajte bokom a tie potom opečte na panvici a budú slúžiť ako dekorácie spolu s rožkami.
- Po zaznení zvukového signálu je proces varenia polievky hotový a z hrnca sa začne automaticky uvoľňovať para pre odistenie pojistky proti otvoreniu.
- Keď klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a viečko ide otočením otvoriť.
- Polievku premiešajte a zvoľte znovu funkciu SAUTÉ/SEAR a nechajte hrniec predhrievať.
- Keď začne polievka bublať, hodte do nej kúsky lososa a nalejte smotanu. Premiešajte a nechajte zhruba 5 minút provařiť.
- Polievku potom nalejte do nádoby od mixéra Sage THE SUPER Q™. Nasaďte a zaistite viečko nádoby pre bezpečné miešanie.
- Na viečko nasaďte a zaistite otočením adaptér pre vakuový nástavec Sage THE VAC Q™
- Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapnite vysávanie. Vákuový strojček sa automaticky vypne po vysatí maximálneho vzduchu z nádoby. Tento proces vykonajte niekoľkokrát, kým nebude odstránený čo najviac vzduchu.
- Mixér zapnite tlačidlom ON a zapnite program SOUP, ktorý bude polievku mixovať 5:35 minúty.
- Po vysátí vzduchu nebudú v polievke žiadne bubliny a vďaka vysokému výkonu mixéra bude polievka dokonale jemná.
- Potom, čo je polievka rozmixovaná, miešanie sa automaticky vypne. Stlačte tlačidlo ON/OFF a mixér sa vypne úplne.
- Pri servírovaní polievku ozdobte kúskom kôporu, smotanou, pridajte kúsky opečeného lososa a rožky.