Lososový krém

Lososový krém

Pochúťka plná prospešných omega-3 mastných kyselín, dobrých pre zdravie.

1 hodina
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 4 kusy mrkvy
  • 4 kusy stonky zeleru
  • 1 kus cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 decilitre suchého bieleho vína
  • 1 kus vňate petržlenovej
  • 1 kus vňate kôpru
  • 3 kusy paradajok
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 500 g lososa
  • 200 g 33% smotany houska na krutóny + 2 polievkové lyžice masla

Postup receptu

Losos sa na našich tanieroch najčastejšie objavuje vo forme filetu, servírovaného s zemiakmi alebo zeleninou. Ak si však túto pochúťku, plnú prospešných omega-3 mastných kyselín, chcete dopriať v menej tradičnej podobe, odporúčame vyskúšať lososový krém. Pripraviť ho môžete v tlakovom hrnci Sage SPR680BSS a ak pre následné mixovanie zvolíte metódu v vakuu, dosiahnete ten najdokonalejší, krásne jemný lososový krém.

  1. Do nádoby tlakového hrnce Sage SPR680BSS dajte olivový olej, maslo a zapnite funkci SAUTÉ/SEAR. Začnú blikat 3 diódy u teploty a hrniec sa bude predhrievať. Keď svietia všetky 3, hrniec je predhriaty.
  2. Na rozpálenom tuku osmažte na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Ku koncu pridajte pretlačený cesnak. Veľmi krátko orestujte a nechajte cesnak len rozvoniať.
  3. Do hrnca potom nalejte víno a nechajte z neho vyvariať všetok alkohol.
  4. Pridajte petržlen a kôpor, nakrájané rajčatá, soľ, korenie a zeleninový vývar. Premiešajte a hrniec uzavrite otočením madla hrnca po smeru hodinových ručičiek. Keď je viečko správne uzamknuté, zaznie zvukové upozornenie.
  5. Zvoľte funkciu SOUP. Teplota bude nastavená na stred a na časovači bude svietiť 30 minút a stlačte tlačidlo PLAY/STOP.
  6. Po stlačení sa hrniec bude predhrievať na požadovanú teplotu a po jej dosiahnutí sa spustí odpočet.
  7. Počas varenia polievky si na panvici rozpustite maslo a dozlatova na ňom opekajte rožok nakrájaný na kocky.
  8. Ďalej si pripravte lososa. Stiahnite ho z kože a nakrájajte na kocky. Časť si dajte bokom a tie potom opečte na panvici a budú slúžiť ako dekorácie spolu s rožkami.
  9. Po zaznení zvukového signálu je proces varenia polievky hotový a z hrnca sa začne automaticky uvoľňovať para pre odistenie pojistky proti otvoreniu.
  10. Keď klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a viečko ide otočením otvoriť.
  11. Polievku premiešajte a zvoľte znovu funkciu SAUTÉ/SEAR a nechajte hrniec predhrievať.
  12. Keď začne polievka bublať, hodte do nej kúsky lososa a nalejte smotanu. Premiešajte a nechajte zhruba 5 minút provařiť.
  13. Polievku potom nalejte do nádoby od mixéra Sage THE SUPER Q™. Nasaďte a zaistite viečko nádoby pre bezpečné miešanie.
  14. Na viečko nasaďte a zaistite otočením adaptér pre vakuový nástavec Sage THE VAC Q™
  15. Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapnite vysávanie. Vákuový strojček sa automaticky vypne po vysatí maximálneho vzduchu z nádoby. Tento proces vykonajte niekoľkokrát, kým nebude odstránený čo najviac vzduchu.
  16. Mixér zapnite tlačidlom ON a zapnite program SOUP, ktorý bude polievku mixovať 5:35 minúty.
  17. Po vysátí vzduchu nebudú v polievke žiadne bubliny a vďaka vysokému výkonu mixéra bude polievka dokonale jemná.
  18. Potom, čo je polievka rozmixovaná, miešanie sa automaticky vypne. Stlačte tlačidlo ON/OFF a mixér sa vypne úplne.
  19. Pri servírovaní polievku ozdobte kúskom kôporu, smotanou, pridajte kúsky opečeného lososa a rožky.