Fašiangové šišky
Príprava pokrmu + varenie
Obtiažnosť jedla
Porcií pokrmu
Ingrediencie
Fašiangové šišky
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- veľká dávka rumu
Kávový krém
- 30 g espressa
- 1 šľahačka (200 ml)
- 250 g mascarpone
- 85 g práškového cukru
- 2,5 g želatíny v prášku
Postup receptu
Šišky boli kedysi neodmysliteľne spojené s fašiangami, no dnes si ich môžeme dopriať po celý rok. Sú veľmi obľúbeným dezertom a každé dieťa ich pozná už od malička. Sú ľahké a nadýchané, a pritom krásne zasýtia, a môžeme ich naplniť podľa vlastnej fantázie podľa toho, čo máme radi. My sme sa rozhodli vyskúšať kávový krém a táto kombinácia nám veľmi chutila. Vrelo odporúčame!
- Z droždia, čajovej lyžičky cukru, približne polovice mlieka a lyžice múky nechajte na teplom mieste vykvasiť kvások. Po približne 10 minútach by mal vytvoriť hustú penu a zväčšiť svoj objem.
- Počas kysnutia kvásku si pripravte kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825 a pripevnite miesiaci hák.
- Do nádoby robota vložte zvyšnú múku, druhú polovicu mlieka, maslo, zvyšok cukru, žĺtky, rum a prilejte hotový kvások.
- Nechajte vypracovať hladké cesto. Stačí 1. stupeň na ovládači robota po označení pause – folding/kneading. Túto časť neuponáhľajte, aby boli šišky ako pierko, nechajte robota pracovať naozaj celých 10 minút. Cesto bude vyzerať, že je spracované už skôr, ale potrebuje riadne prekysnúť.
- Cesto nechajte kysnúť. Vykysnuté cesto preneste na valček a valčekom vyvaľkajte na šírku cca 2 cm.
- Vykrajovačkou na šišky alebo pohárom vykrojte budúce šišky. Tie ešte chvíľu nechajte odpočívať. Medzitým si pripravte to, čím budete šišky plniť. Fantázii sa medze nekladú. Môžete použiť rôzne druhy džemov, nutellu, povidlá, krémy - napríklad kávový krém, alebo nechať koblihy aj bez náplne, len posypané práškovým cukrom. Aj tak sú úplne skvelé a ľahké ako pierko.
- Do hrnca dajte rozohriať dostatočné množstvo oleja, aspoň 2 cm vysokú vrstvu - je potrebné, aby sa šišky pri vyprážaní nedotýkali dna. Vložte šišky a opražte ich. Pozor, ide to veľmi rýchlo.
- Hotové šišky nechajte ľahko vychladnúť, naplňte pomocou cukrárskeho vrecka obľúbenou náplňou a posypte práškovým cukrom.
- Podávajte.
- Kávový krém. Do vychladenej kávy pridajte nabobtnať želatínu. Balónovou metličkou v robote vyšľahajte zo šľahačky hustý sneh. Sneh začne tvoriť tzv. špičku. Zmiešajte s mascarpone. Želatínu rozpustite na plotni alebo v mikrovlnke a zmiešajte s malým množstvom krému. Po rozmiešaní želatíny zmiešajte so zvyškom krému. Ak by ste želatínu pridali priamo do krému, vytvorí sa vám hrudka. Potom je krém pripravený na plnenie kobližiek.
Nevyhnutný pomocník pri príprave cesta
Pri príprave cesta na šišky nám pomohol kuchynský robot SAGE The Bakery Boss BEM825. Tento všestranný odborník na miešanie, hnietenie a šľahanie si poradí s akoukoľvek konzistenciou cesta. Ponúka 12 rýchlostných stupňov, ktoré sú zobrazené na rýchlostnom ukazovateli. Elektronická regulácia a vysoký výkon motora zabezpečujú konštantné otáčky bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Vďaka tzv. planetárnemu spracovaniu, pri ktorom hlava robota rotuje v opačnom smere ako príslušenstvo, poskytuje istotu dôkladného a rovnomerného spracovania potravín bez hrudiek. Vyhotovenie a použité materiály sú vysoko kvalitné a rovnaké ako u profesionálnych výrobkov používaných v komerčných prevádzkach. Súčasťou výbavy sú dostatočne veľké nádoby na suroviny - 3,8 l nerezová a 4,7 l sklenená. Ovládanie je jednoduché a intuitívne a zobrazuje sa na podsvietenom LCD displeji s časovačom.
Pre dokonalú kávu
Na prípravu espressa na krém sme využili kávovar SAGE The Barista Express BES870 s integrovaným mlynčekom. Dokonalé espresso je možné pripraviť vďaka niekoľkým základným faktorom - čerstvo pomletej káve, správnemu tlaku a stabilnej teplote vody. Elektronický PID systém sleduje teplotu počas extrakcie a zabezpečuje stabilitu teploty počas celého procesu s presnosťou +/-1°C. Optimálny tlak pre extrahovanú kávu vám pomôže nastaviť tlakový sprievodca. Mlynček na kávu s nerezovými mlynčekovými kamienkami umožňuje pomlieť len potrebné množstvo kávy priamo do držiaka. Vďaka týmto premenným, teda možnosti nastavenia hrúbky a dávkovania, máte možnosť nekonečného experimentovania s prípravou kávy podľa vašej chuti.