Jablkový koláč s tvarohom a drobenkou

Jablkový koláč s tvarohom a drobenkou

Nezabudnuteľná vôňa a chvíľa pohody

85min
Príprava pokrmu + varenie
Ľahká
Obtiažnosť jedla
6
Porcií pokrmu

Ingrediencie

Koláč

  • 350 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 100 g masla
  • 250 g tvarohu (kocka)
  • troška masla a polohrubej múky na vysypanie formy

Jablečná zmes

  • 40 g sušených hrozienok
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 3 ks jabĺk

Drobenka

  • 10 g masla
  • 50 g cukru
  • 50 g polohrubej múky
  • 30 g šťavy z jabĺk - TIP na spracovanie jablkovej dužiny

Postup receptu

Ked sa hovorí jablkový koláč, každý si predstaví tú nezabudnuteľnú vôňu a chvíľu pohody, keď si ho ešte trochu teplého doprajete k rannej káve, u babičky na prázdninách alebo doma po nedelnom obede. Málokto neznáša tento kúsok dobrôt. V nasledujúcom recepte si predstavíme túto overenú klasiku.

 

Na prípravu sme použili odšťavňovač BJE520 The Nutri Juicer Plus od prémiovej značky Sage, ktorý nám zjednodušil prácu. Odšťavňovač má vysoký výkon, ktorý zvládne veľké množstvo zeleniny alebo ovocia. Ovládanie je elektronické, intuitívne a zobrazuje sa na LCD displeji. Podľa vybraného druhu ovocia si môžete zvoliť z 5 stupňov rýchlosti pre maximálny výtlačok šťavy. Skutočne veľký plniaci otvor dokáže prijať ovocie ako celok, takže sa nemusíte zdržiavať krájaním ovocia na menšie kúsky. Vďaka výkonu a špeciálnemu mikrositu z nerezovej ocele a ostrie zpevnenému titanom sa prakticky suchá ovocná alebo zeleninová drť (ktorú v recepte tiež využijeme).

  1. V mise si zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom, práškovým cukrom a štipkou soli. Pridajte rozpustené maslo, vajíčko a vypracujte cesto.
  2. Formu na koláč (26 cm) vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
  3. Do formy vložte cesto a rovnomerne ho rozotrite až po okraje. Vytvorí sa tenká vrstva cesta, ktorá počas pečenia pekne narastie.
  4. Na rozotrené cesto rovnomerne rozotrite tvaroh.
  5. V ďalšej miske zmiešajte na malé kocky nakrájané jablká so škoricou a rozinkami.
  6. Jablkovú zmes rovnomerne rozotrite na cesto potreté tvarohom.
  7. Na drobenku budete potrebovať odšťavenú dužinu z jabĺk. Jablká si najprv dôkladne umyte.
  8. Jablká odšťavníme v odšťavňovači Sage BJE520. Nemusíte ich poloviť, vďaka veľkému plniacemu otvoru ich môžete hádzať celé.
  9. Zapnite odšťavňovač stlačením prepínača do polohy ON a na elektronickom otočnom ovládači rýchlosti nastavte stupeň odšťavňovania na APPLE. Elektronické ovládanie rýchlosti vám umožní nastaviť optimálnu rýchlosť pre daný druh ovocia a získať tak kvalitne odšťavenú dužinu.
  10. Dužinu po odšťavení vyberte zo zásobníka a vložte ju do misy. Môžete z nej vybrať väčšie kúsky a kúsky.
  11. K dužine pridajte cukor, polohrubú múku a maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vznikne vám krásna drobenka na koláč.
  12. Hotovú drobenku rovnomerne nasypte na koláč a dejte ho piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte 45 minút.
  13. Po upečení nechajte koláč vychladnúť.