Sage | Recepty a tipy | Zahájte grilovaciu sezónu

Zahájte grilovaciu sezónu

Přehrát video

V součastnej dobe je grilovanie veľmi populárne a stalo sa z nej doslova celosvetový fenomén. Spojujeme si s ním príjemne strávený čas so svojimi blízkými a pomerne rýchlu a nenáročnú úpravu jedla. A pokiaľ zvolíme správny typ grilu, potom aj zdravú. Na grile sa naviac dá pripravovať veľmi široká škála potravín od predjediel až po dezert. Chuťové bunky uspokojí každý, či už preferuje zeleninu, ovocie, vegetariánske jedlá a radu daľších až po mäso. A práve na neho sa dnes pozrieme trochu bližšie.

K tomu, aby bolo mäso šťavnaté a chutné, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Dalibor Navrátil, ambasádor značky Sage a držiteľ francúzskeho rytierskeho rádu za gastronómiu, upozorňuje, že základom úspechu sú vždy kvalitné suroviny. Mäso by malo býť na pohľad čerstvé, skladované v čistote a bez zápachu. Mali by sme byť schopní jednoducho zistiť informácie o pôvode a veku mäsa a tiež dobu zrenia – či už od mäsiara alebo z etikety. Pokiaľ sa jedná o balené mäso, musí byť uvedený ešte dátum spotreby. Pri zveřine a hovädzom mäse je nutná správna doba zrenia. Je totiž zásadná pre jeho kvalitu – zvyšuje väznosť svaloviny, vďaka čomu je mäso mäkšie a krehkejšie. Nevyzreté mäso zostane tuhé pri všetkých tepelných úpravách. V prípade, že sa k niektorej z vyššie uvedených informácií nedokážeme ľahko dostať, mali by sme spozornieť.

Ak máte chuť na steak a máme kúpené kvalitné mäso, musíme ho po vybratí z chladničky vybaliť, osušiť a nechať ležať pri izbovej teplote, aby nedostalo pri položení na gril teplotný šok. Nasleduje porcovanie mäsa – gramáž steaku začína od 350 g, ideálne 500 g. Vhodné je tiež ponechať steaku tukové krytie, ktoré je nositeľom chuti.

A potom už mäso smeruje na gril. Šikovným a praktickým pomocníkom pre vás môže byť inteligentný BBQ gril so sondou The Smart Grill BGR840. Umožňuje použitie nielen vo forme kontaktného grilu, ale aj ako otvoreného BBQ grilu. Má 5 možností nastavenia – na hovädzie, jeahňacie, bravčové, kuracie mäso alebo ryby, a tiež druhov úpravy od krvavého až po prepečený steak. Teplotná sonda na základe predvoľby potom pozná, kedy je mäso pripravené práve podľa vaších preferencií, ale rovnako zabráni i jeho prevareniu. Súčásťou menu teplotnej sondy je funkcia „Rest Meat“ (odpočinutie) – pred konzumáciou je potrebné nechať mäso odpočinúť aspoň na 3 minúty, aby sa mohly šťava a chuť rovnomerne rozšíriť a nedošlo k nadbytočnej strate lahodnej šťavy po prvom nakrojení. Teplotná sonda tak nielen pripraví mäso podľa Vaších preferencií.

Steaky vložíme na gril zahriaty na 200 ⁰C až 210 ⁰C, najlepšie na rošt, aby prebytočná šťava i tuk mohli odkvapkávať a odtiecť do odkvapkávacej misky. Na každej strane grilujeme 5-7 minút podľa veľkosti steaku. Dalibor Navrátil doporučuje úpravu medium rare a iba jednoduché dochutenie soľou a pkorením, ideálne po tepelnej úprave. A pre dokreslenie chuti nechať na steaku rozpustiť plátok masla.

Zostáva už len popriať vám i vašim chuťovým pohárikom dobrú chuť!

BGR840

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kontaktný a barbeque gril 2v1 so sondou

Dozvedieť sa viac