Sage | Recepty a tipy | Prebuďte sa do nového dňa s lahodnou šálkou voňavej kávy

Prebuďte sa do nového dňa s lahodnou šálkou voňavej kávy

Přehrát video

Príprava espresa je obrad, ktorý milovníci kávy radi podstupujú, aby si na jeho konci vychutnali dokonalý výsledok. Celý proces zahrňuje správne namletie kvalitnej kávy, jej odváženie, temperovanie aj postráženie optimálnej teploty a množstva vody, z kterej si lahodné espreso vyrobíte. A ak ste aj vy milovníkom dobrej kávy, potom vám možno príde vhod následujúce doporučenie.

Aj pri káve platí zásada, že kvalitné výsledky dosiahnete jedine z kvalitných surovín. Preto vyberajte vždy kávu, pri ktorej ste schopní ľahko zistiť potrebné informácie – o krajine pôvodu, odrode a spôsobe spracovania. A samozrejme aj dátume praženia kávy, to by ideálne nemalo byť staršie viac ako dva týždne. Preto si tiež kupujte len tak veľké balenie, ktoré ste schopní spotrebovať maximálne do týždňa. Pri jejím skladovaní zamedzte prístupu vzduchu, svetla a vlhkosti a zvoľte nepriehľadný obal s porianym uzáverom. Kávu je vhodné skladovať na chladnom mieste. Chladnička však nie je tou správnou voľbou, pretože ku káve môže prepúšťať pachy, a naviac sa môže na obale kávy kondenzovať vlhkosť. Ta môže ku káve preniknúť a nenávratne ju znehodnotiť.

Ak máte radi teda kvalitnú kávu, môžete prikročit k namletiu požadovaného množstva. Zatiaľ čo niektorí ľudia uvádzaju len 7 až 13 gramů pre jednu porciu espresa, Sage doporučuje minimálne 14 gramov najlepšie však 19 až 22 gramov. To je pre výslednú chuť ideálne množstvo. Následne kávu stlačte v páke temperom – a nebojte sa pritom použiť silu. Profesionálny baristi uvádzajú že ideálne je utempovanie silou 20 kilogramov. Pre zajímavosť, vyskúšajte si napríklad toto utlačenie na kuchynskej váhe, skutočne to nie je málo.

Následne už páku môžete vložit do kávovaru a spustiť prípravu. My sme si ako pomocníka zvolili kávovar od značky Sage BES875BSS The Barista Express. Dokáže totiž automaticky nastaviť všetko, čo je pre dokonalé espreso potrebné. V prvom rade je to správna a stála teplota vody. Každá teplotná odchýlka vody má totiž obrovský vpliv na kvalitu výsledného nápoja a dosiahnutie hustej cremy, teda peny na káve. Kávovar používa technológiu digitálnej kontroly, ktorá zamedzí teplotným výkyvom vody s toleranciou na 1 °C. Automaticky tiež nastavií ten správný tlak v pravý čas. Pre dokonalú a vyváženú chuť je potrebné použíť na počiatku extrakcie nízkotlakovou preinfúziou pri tlaku 4 bary, ktorá zaručí, že mletá káva v sitku čiastočne nasiakne vodou a nabobtná. Nestane sa tak, že by voda len tak protiekla medzi suchými zrnkami mletej kávy. Potom až pretlakový ventil nastaví potrebný správný tlak 9 barov. Takýto priebeh extrakcie pomôže získať onú lahodnú chuť bez horkých príchutí.

Pokiaľ sa vám všetko vyššie uvedené podarilo, držíte v ruke šálku správneho espressa, ktoré má na povrchu hladkú cremu bez bubliniek a orieškovo-čokoládovú farbu. A nám už nezostáva, než popriať krásny zážitok z vynikajúcej kávy!

BES875BSS

Pokrm pripravujeme pomocou:
Espresso s integrovaným mlynčekom

Dozvedieť sa viac