Sage | Recepty a tipy | Staňte sa majstrom grilu

Staňte sa majstrom grilu

Přehrát video
Grilujte ako majster
30 minút
Príprava jedla + varenie
Stredná
Náročnosť
3
Porcia

Ingrediencie

  • Mäso na steak, aké máte radi – použili sme hovädziu sviečkovú z českého chovu
  • Soľ (mlynček)
  • Čierne korenie (mlynček)
  • Prepustené maslo (ghee)
  •  

Postup receptu

Príprava pokrmov na grile je v lete populárnejšia než kedy inokedy. Hoci v podaní profesionálov na televíznych obrazovkách vyzerá úprava mäsa či zeleniny na grile veľmi jednoducho ale, opak je pravdou. Každý druh mäsa sa pripravuje inak a každá minúta alebo stupienok celzia naviac sa počíta. Pokiaľ s grilovaním len začínate, ľahko sa vám môže stať, že namiesto šťavnatého hovädzieho T-bone steaku neúmyslne „vykúzlite“ vyschnutú, pripálenú flákotu. 
 
Využite príležitosť stať sa v tejto disciplíne majstrom a vyhnite sa zbytočným omylom a sklamaniam. Vaše šance zažiariť na pánskej jazde na chate či chalupe, pri společnom sledovaní športových zápolení alebo aj v práci jednoznačne stúpnu, pokiaľ využijete Sage kontaktný gril BGR840. Nemusíte si už nastavovať stopky alebo merať, ako odkrojiť vysoký steak, aby na presné minúty byl presne prepečený tak, ako ho máte radi. Grilujte ako majster a ohromte svojich hostí dokonalými steakmi.
Na kontaktnom grile Sage BGR840 stačí len nastaviť druh mäsa, doporučenú teplotu – podľa toho, ako prepečené mäso preferujete – a za pár minút môžete servírovať voňavé pochúťky.  Kompaktný model naviac môžete rozložiť nielen na záhrade, ale i na balkóne alebo v kuchyni a jeho údržba je v porovnaní s klasickým záhradným grilom mimoriadne jednoduchá. Gril má unikátne grilovacie plochy z materiálu Quantanium, ktorý veľmi dobre vedie teplo a odolává poškrabaniu. Tiež sa veľmi dobre čistí.
 
Steaky rozdiel medzi rare, medium a well done.

  1. 1.

    Mäso vyberte z chladničky, aspoň hodinu pred grilovaním, aby získalo izbovú teplotu.

  2. 2.

    Pokiaľ ste si nekúpili už naporcované steaky, nakrájajte mäso, ideálna výška steaku by mala byť minimálne 2 cm, ideálne 2–3 cm.

  3. 3.

    Na spodnej časti grilu doporučujeme umiestniť vrúbkovanú dosku a rozpáľte gril Sage BGR840 na požadovanú teplotu. Teplota sa nastavuje podľa rôznych druhov mäsa. Pre ryby sa nastavuje teplota v rozmedzí 160°-180°, pre kuracie do 200° a pre šťavnaté steaky je možné použiť unikátnu teplotu až 230 °C. Žiadny iný elektrický gril pre domáce použitie takéto teploty nedosahuje. Pripravte si sondu (z boku grilu).

  4. 4.

    Na displeji si zvoľte, aký druh mäsa budete pripravovat (1. stĺpec) – beef (hovädzie) a v druhom stĺpci vyberte, aký stupeň prepečenia by ste radi získali. Je tu možnosť rare, medium rare, medium a well done.

  5. 5.

    Sondu zasuňte do mäsa z boku, aby hrot sondy bol uprostred steaku.

  6. 6.

    Akonáhle gril dosiahne požadovanú teplotu, ozve se zvukový signál a môžete začať.

  7. 7.

    Mäso so sondou umiestnite na gril tak, aby zo strany grilu bola viedť sonda. Priklopte aj hornú (rovnú) dosku, tak aby sa mäsa nedotýkal a mäso sa miesto grilovánia nedusilo. Výšku hornej dosky nastavíte z boku grilu.

  8. 8.

    Potom už jen stačí počkat na ďalší zvukový signál, ktorý ohlási, že steak na zvolený stupeň prepečenia je hotový. Sonda meria teplotu vnútri mäsa – rare steak má steak vnútri 55 °C, medium 65 °C a well done 75 °C. Tieto údaje nemusíte nosiť v hlave – gril Sage to urobí za vás.

  9. 9.

    Mäso dajte dolu z grilu, vyberte z neho sondu a nechajte odpočinúť. Nebojte sa grilu uveriť, je nastavený tak že počítá i s dobou, kedy je potrebné nechať mäso tzv. „dôjsť“

  10. 10.

    Odolajte pokušeniu mäso ihneď rozrezať, abyste sa presvedčili, ako sa podarilo, prišli by ste o všetku šťavu z mäsa.

  11. 11.

    Ak podávate celô porciu mäsa, steak po odpočinutí pred servírovaním osoľte hrubozrnnou soľou a posypte čerstvo mletým čiernym korením, môžete mäso preliať prepusteným maslom (ghee).

  12. 12.

    Alebo grilované mäso nakrájajte na drevenej doske na plátky, ktoré premiešate so soľou, korením a prepusteným máslom.

  13. 13.

    Gril ešte za tepla utrite suchou kuchynskou utierkou, za tepla idú totiž zbytky pripáleného pokrmu veľmi dobre očistiť.

Dobrú chuť!
 

BGR840

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kontaktný a barbeque gril 2v1 so sondou

Dozvedieť sa viac