Sage | Recepty a tipy | Cviklový burger

Cviklový burger

Přehrát video
Cvikla je veľmi chutná a zdravá zelenina
45 minút
Príprava jedla + varenie
Stredná
Náročnosť
6
Porcia

Ingrediencie

  • 4 červené repy - cvikle
  • 3 lyžičky soli
  • 120 g pohánky lámanky
  • 2 strúčiky česnaku
  • 1 lyžička majoránky
  • čierne korenie
  • 4 lyžice olivového oleja
  • jarná cibuľka
  •  
  • Na doplnění
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 cibule
  • 1ks ledového salátu
  • 6x bulka na hamburger
  •  
  • Omáčka
  • 7 lžic hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 snítky tymiánu

Postup receptu

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo jedným zo symbolov leta a bez šťavnatých dobrôt by sme si ho pomaly ani nedokázali predstaviť. My sme dostali chuť na burger. Chceli sem ale skúsiť niečo netradičného, a tak sme pripravili variantu vhodnú aj pre vegetariánov – cviklový burger.
 
Nie náhodou sme vsadili zrovna na cviklu. Jedná sa o veľmi chutnú a zdravú zeleninu. Extrémne zdravú :-) Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karotén, vápník, horčík, draslík, sodík, kremík, železo, selén, zinok, kyselinu listovú, antioxidanty betaín a betacyanín a cenné stopové prvky cézium a rubídium. 
 
Na prípravu cviklového burgeru sme si ako pomocníka vybrali inteligentný BBQ gril so sondou od značky Sage BGR840. Jedná sa o majstra vo svojej kategórii, ktorý je možné použiť i ako otvorený BBQ gril. Hravo si poradí ako s klasickým grilovacím repertoárom, tak aj napríklad s palacinkami, omeletou, sendvičmi apod. Je vybavený teplotnými senzormi v doskách, ktoré dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením teploty. Grilovanie na ňom je tak rýchlejšie než na bežných griloch a výrazne vám uľahčí cestu k vytúženým dobrotám.
 
S prípravou omáčky nám pomohol stolný super mixér Sage SBL920. Je vybavený špeciálnym nožovým systémem, má intuitívne ovládanie a praktické príslušenstvo a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vďaka tomu sa skvele hodí ako pre spracovanie potravín, mletie a mixovanie, tak napr. i pre drvenie ľadu alebo prípravu zeleninových polievok.

  1. 1.

    Postup prípravy na cviklový burger: Najprv si dajte variť pohánku v osolenej vode, pokým nezmäkne.

  2. 2.

    Medzitým, čo sa varí pohánka, si olúpte cviklu a nastrúhajte ju najemno. Nastrúhanú cviklu osoľte a nechajte 10 minut odležať, než cvikla pustí vodu. Potom z cvikle vymačkajte, čo najviac šťavy.

  3. 3.

    Do veľkej misy dajte vymačkanú cviklu, varenú pohánku, prelisovaný cesnak, majoránku, čierne korenie, soľ, olivový olej, nadrobno nakrájenú jarnú cibuľku a všetko dôkladne premiešajte.

  4. 4.

    Zo zmesi vytvorte 6 rovnakých guličiek, z ktorých potom vytvoríte burgre, ktoré vložíte na gril.

  5. 5.

    Rozohrejte si kontaktný gril Sage na 200 °C. Teplotu nastavíte jednoducho kruhovým ovládačom PLATE TEMP.

  6. 6.

    Výšku platničiek nastavte na LOCK a čakajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.

  7. 7.

    Akonáhle je gril rozohriaty, vložte pripravené burgre a zavrite gril. Aby boli burgre čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platničky na stupni OPEN, aby sa horná doska nedotýkala burgrov, tie by sa potom negrilovaly, ale dusily, čo nechceme.

  8. 8.

    Burgre grilujte približne 7–8 minút. Nie je potrebné ich obracať.

  9. 9.

    Potom pridajte na gril kolieska cibuľe, ktoré nechajte len ľahko grilovať z každej strany a potom pridajte rozkrojenú žemľu, ktorú nechajte na grile prehriať.

  10. 10.

    Žemľu si potrite domácou medovo-horčicovou omáčkou, položte burger z cvikle, rajčinu, uhirku, grilovanú cibuľu a poriadne zalejte omáčkou. Priložte niekoľko listov ľadového šalátu a priklopte druhou polkou žemle a môžete servírovať.

  11. 11.

    Postup prípravy omáčky: Do nádoby od mixéra SAGE Super Q si dajte horčicu, med a kúsky tymiánu. Dôkladne zaistite nádobu vekom

  12. 12.

    Mixér zapnite tlačítkom ON/OFF a kruhovým ovládačom otočte na druhý stupeň CHOP a nechajte mixovať 40 s.

  13. 13.

    Po rozmixovaní si preložte jemnú omáčku do misky a roztierajte na žemle.

BGR840

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kontaktný a barbeque gril 2v1 so sondou

Dozvedieť sa viac