Postup receptu
Grilovanie sa v posledných rokoch stalo jedným zo symbolov leta a bez šťavnatých dobrôt by sme si ho pomaly ani nedokázali predstaviť. My sme dostali chuť na burger. Chceli sem ale skúsiť niečo netradičného, a tak sme pripravili variantu vhodnú aj pre vegetariánov – cviklový burger.
Nie náhodou sme vsadili zrovna na cviklu. Jedná sa o veľmi chutnú a zdravú zeleninu. Extrémne zdravú :-) Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karotén, vápník, horčík, draslík, sodík, kremík, železo, selén, zinok, kyselinu listovú, antioxidanty betaín a betacyanín a cenné stopové prvky cézium a rubídium.
Na prípravu cviklového burgeru sme si ako pomocníka vybrali inteligentný BBQ gril so sondou od značky Sage BGR840. Jedná sa o majstra vo svojej kategórii, ktorý je možné použiť i ako otvorený BBQ gril. Hravo si poradí ako s klasickým grilovacím repertoárom, tak aj napríklad s palacinkami, omeletou, sendvičmi apod. Je vybavený teplotnými senzormi v doskách, ktoré dokážu rozpoznať pokles teploty pri položení pokrmu na gril a vyrovnať ho navýšením teploty. Grilovanie na ňom je tak rýchlejšie než na bežných griloch a výrazne vám uľahčí cestu k vytúženým dobrotám.
S prípravou omáčky nám pomohol stolný super mixér Sage SBL920. Je vybavený špeciálnym nožovým systémem, má intuitívne ovládanie a praktické príslušenstvo a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vďaka tomu sa skvele hodí ako pre spracovanie potravín, mletie a mixovanie, tak napr. i pre drvenie ľadu alebo prípravu zeleninových polievok.
- 1.
Postup prípravy na cviklový burger: Najprv si dajte variť pohánku v osolenej vode, pokým nezmäkne.
- 2.
Medzitým, čo sa varí pohánka, si olúpte cviklu a nastrúhajte ju najemno. Nastrúhanú cviklu osoľte a nechajte 10 minut odležať, než cvikla pustí vodu. Potom z cvikle vymačkajte, čo najviac šťavy.
- 3.
Do veľkej misy dajte vymačkanú cviklu, varenú pohánku, prelisovaný cesnak, majoránku, čierne korenie, soľ, olivový olej, nadrobno nakrájenú jarnú cibuľku a všetko dôkladne premiešajte.
- 4.
Zo zmesi vytvorte 6 rovnakých guličiek, z ktorých potom vytvoríte burgre, ktoré vložíte na gril.
- 5.
Rozohrejte si kontaktný gril Sage na 200 °C. Teplotu nastavíte jednoducho kruhovým ovládačom PLATE TEMP.
- 6.
Výšku platničiek nastavte na LOCK a čakajte, než zaznie zvukový signál a na displeji prestane blikať vami zvolená teplota.
- 7.
Akonáhle je gril rozohriaty, vložte pripravené burgre a zavrite gril. Aby boli burgre čo najviac prepečené, nechajte nastavenú výšku platničky na stupni OPEN, aby sa horná doska nedotýkala burgrov, tie by sa potom negrilovaly, ale dusily, čo nechceme.
- 8.
Burgre grilujte približne 7–8 minút. Nie je potrebné ich obracať.
- 9.
Potom pridajte na gril kolieska cibuľe, ktoré nechajte len ľahko grilovať z každej strany a potom pridajte rozkrojenú žemľu, ktorú nechajte na grile prehriať.
- 10.
Žemľu si potrite domácou medovo-horčicovou omáčkou, položte burger z cvikle, rajčinu, uhirku, grilovanú cibuľu a poriadne zalejte omáčkou. Priložte niekoľko listov ľadového šalátu a priklopte druhou polkou žemle a môžete servírovať.
- 11.
Postup prípravy omáčky: Do nádoby od mixéra SAGE Super Q si dajte horčicu, med a kúsky tymiánu. Dôkladne zaistite nádobu vekom
- 12.
Mixér zapnite tlačítkom ON/OFF a kruhovým ovládačom otočte na druhý stupeň CHOP a nechajte mixovať 40 s.
- 13.
Po rozmixovaní si preložte jemnú omáčku do misky a roztierajte na žemle.