Sage | Recepty a tipy | Nazdobte si kávu jako profesionál

Nazdobte si kávu jako profesionál

Přehrát video
Latte art
15 minút
Príprava jedla + varenie
Stredná
Náročnosť
1
Porcia

Ingrediencie

  • espresso
  • mlieko

Postup receptu

Technika latte art – v preklade mliečne umenie – predstavuje štýl liatia mliečnej peny do espressa, ktorý ponúka nepočetné množstvo ornamentov pre zdobenie šálky cappuccina. Jedná sa o efektnú a veľmi populárnu záležitosť, ktorá sa k nám dostala pomerne nedávno. Dnes už ju vnímame ako neodeliteľnú súčasť obľúbeného nápoja a prirodzene láka k domácim experimentom pri zdobení kávy.
 
Latte art je technika, ktorú sae môže naučiť každý. Avšak, ako vraví baristka a ambasádorka značky Sage Petra Davies Veselá: „Musí mať trpezlivosť a počítať s tým, že aj pr tomto umení platí okrídlený výrok, že učený z neba nespadol. Ja sama som šálok s obrázkom nakresleným technikou latte art pripravila desiatky, skôr stovky, než som bola s výsledkom naozaj spokojná.“

  1. 1.

    Úplným základom je správne pripravené espresso. Musí mať dokonalú, hustou a tmavú cremu na povrchu.

  2. 2.

    Zásadnú rolu potom zohráva správne našľahané mlieko. Malo by mať čo najjemnejšiu krémovú konzistenciu a teplotu okolo 60 ⁰C. Pri jeho príprave je dôležitá sila trysky (ideálny tlak pre šľahanie je 1,0 – 1,1 barov) a jej koncovka. Vhodná je tryska so 4-6 dierkami – tzv. slow tip – vytvorí totiž hladšiu penu, s ktorou sa obrázky lepšie tvarujú.

  3. 3.

    Keď máme dokonale našľahané mlieko, potrebujeme vybrať tú správnou konvičku. Pre jednoduchšie jabĺčka a srdiečka sa hodia konvice bez hubičky, pre zložitejšie tvary je naopak hubička potrebná. Na výsledný obrázok má samozrejme vplyv aj tvar a veľkosť šálky. Lepší priestor pre kreativitu samozrejme poskytnú tie veľké a široké.

  4. 4.

    Ideálnym pomocníkom, ktorý zvládne dokonalú a hustú cremu a napení mlieko, je kávovar prémiovej značky Sage The Barista Express BES875BSS. Počas celého procesu prípravy kávy postráži správnu teplotu vody a tlak. Je vybavený 360° otáčavou tryskou na paru a medzi príslušenstvo kávovaru patrí nerezová konvička na napenenie mlieka s integrovaným teplomerom.

  5. 5.

    Pri latte art začneme našľahané mlieko nalievať do šálky s kávou z výšky približne 5 cm tak, aby sa dostalo pod cremu espresa. Akonáhle máme plnú polovicu šálky, oprieme o ňu konvičku, nakláňame ju dovnútra a tým do nej dostáváme mliečnu penu a „kreslíme“. Pri počiatočných pokusoch sa vyplatí nechať hrnček postavený na stole a sústrediť sa na techniku nalievania mlieka.

Obrázky, ktoré nevyjdú podľa vašich predstáv, doporučuje Petra Davies Veselé upraviť špajlou. Tá dokáže dokresliť najrôznejšie tvary. Alebo použiť čokoládovú či karamelovou penu. Chce to skrátka cvik a vedzte, že pokiaľ vytrváte, výsledok sa dostaví.

BES875BSS

Pokrm pripravujeme pomocou:
Espresso s integrovaným mlynčekom

Dozvedieť sa viac