Postup receptu
Pravá írska káva vznikla v roku 1942 na írskom letisku Shannon. Pre nepriaznivé a studené počasie neodletelo niekoľko lietadiel a cestujúci si krátili voľné chvíle v miestnom bare a reštaurácii.
Barman Joe Sheridan vymyslel pre cestujúcich neobvyklý drink na zahriatie. Íri často pridávali do čaju whiskey a Joe ju nalial aj do kávy. Naviac kávu na povrchu ozdobil šľahačkou.
- 1.
Írsku kávu ľahko pripravíte aj doma. Zvarte 0,4l írskej whiskey s dvomi lyžičkami trstinového cukru.
- 2.
Nalejte zvarenú zmes do pohára a pridajte aj kávu. Môžete si vybrať z rôznych druhov kávy, počnúc dvojitým espressom až po filtrovanú kávu, alebo môžete použiť aj prekvapkávanú.
- 3.
Na kávu pridajte čerstvú šľahačku. Tajomstvo vynikajúcej írskej kávy spočíva v dobre vyšľahanej smotane. Našľahajte ju len veľmi jemne, aby zostala tekutá.
Tento recept putoval do celého sveta, hlavne do USA. Tam otvorili najznámejšiu kaviareň Buena Vista, ktorá spotrebuje najväčšie množstvo írskej whiskey na celom svete a preslávila sa práve írskou kávou. Miestni barmani pripravujú desiatky írskych káv a denne ich naservírujú až 2 000.
Správne sa írska káva pije tak, že sa cez studenú šľahačku pomaly napijete horúcej kombinácie kávy a whiskey s cukrom. Na začiatku cítite studenú a hebkú smotanu, potom teplú a chuťovo výraznú kávu a na konci dáva bodku skaramelizovaná whiskey.
Recept a fotka pochádza z publikácie Kniha o kávě, ktorej autorom je Petra Veselá (vydlo vydavateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz).