Sage | Recepty a tipy | Kávové kolieska (Poľovnícke gombíky)

Kávové kolieska (Poľovnícke gombíky)

Přehrát video
Základ tvorí kvalitné espresso
90
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
50 ks
Porcia

Ingrediencie

  • Ingredience na cukrovinky
  • 280 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 80 g cukru
  • 1 žĺtok
  • Káva – silné espresso
  • Ingredience na ľahký maslový krém
  • 2 vajcia celé
  • 125 ml mlieka
  • 1 lyžička solamylu
  • Tieto 3 ingredience varíme v pare za neustáleho miešania do husta.
  • Varenú zmes za studena zmiešame (šľahačom) s:
  • 150 g zmäknutého masla
  • 80 g cukru
  • niekoľko lyžiček silného espressa
  •  

Postup receptu

Bez cukroviniek si slovenské Vianoce nevieme predstaviť. Milujeme tradičné druhy, ako sú napríklad perníčky, praclíky, vanilkové rohlíčky alebo z lineckého cesta. Radi ale ochutnávame i nové recepty, experimentujeme a predháňame sa, kto prinesie lepšiu ochutnávku. Pokiaľ ste na tom rovnako, skúste tento rok otestovať kávové kolieska alebo Poľovnícke gombíky, ktoré nás naozaj okúzlily.
 
Receptu sa nemusíte báť, je jednoduchý. Jeho základ tvorí kvalitné espresso, ktoré jsme si pripravili na pákovom
kávovare The Barista Express BES875BKS od značky Sage. Výrobci dbali predovšetkým na to, aby pri príprave boli postrážené základné parametre nevyhnutné pre dokonalú kávu. Preto má prístroj integrovaný PID systém, ktorý zaznamenáva teplotu v priebehu extrakcie a zaisťuje jej stabilitu počas celého procesu s presnosťou +/-1 °C, a sprievodca tlaku, ktorý vie napovedať optimálny tlak pre extrahovanú kávu. Súčásťou kávovaru je aj mlýnček s nerezovými mlecími kameňmi, ktorý vám namelie požadované množstvo priamo do páky. Vedľa dávkovania umožňuje nastaviť aj hrubosť mletia, čo otevára dvere k celoživotnému experimentu s prípravou kávy podľa vašej chuti.

  1. 1.

    Pomocou kávovaru The Barista Express BES875BKS pripravte silnú kávu. My sme urobili dvojité espresso. (a) Než sa pustíte do samotnej prípravy, máme pre vás tip – nechajte najprv prázdnou páku zasunutú v sparovacej hlave. Tým sa páka nahreje a dosiahnete ideálneho priebehu extrakcie. (b) Potom vložte do páky sitko s veľkosťou pre dve kávy a následne vložte páku do nástavca na mlynček kávovaru. Na FILTER SIZE si prekliknite na funkciu DOUBLE a jedným stlačením na páku si nechajte namlieť kávu. (c) Tamperom utlačte mletú kávu a prípadne na zarovnanie môžete použiť Razor. (d) Páku zaistite pod sprchou a zapnite funkciu dvojitého espressa. (e) Po dokončení kávovú usadeninu vyklepnite z páky, utrite ju a nechajte ešte raz pretiecť vodou naprázdno. Aby ste páku i sprchu vypláchli.

  2. 2.

    Všetky suroviny na cukrovinky dajte do misy, navrch pridajte espresso. Najskôr polovicu espressa, ďalej pridávajte podľa konzistence cesta, dokiaľ nevznikne vláčne cesto.

  3. 3.

    Pomúčte hladkou múkou valček – klasický drevený alebo silikonový.

  4. 4.

    Odkrojte kus cesta a vyváľajte placku. Sila cesta ako u lineckého pečiva a podľa vašej obľúbenosti. My sme mali 2-3 mm.

  5. 5.

    Vykrajujte kolieska.

  6. 6.

    Skládajte na plech, nemusí býť vyložený paierom na pečenie.

  7. 7.

    Pečte v predohriatej rúre na 180 °C 8-10 min dozlatova.

  8. 8.

    Krém pripravte podľe výššie uvedeného návodu. Je ľahký a príjemný na chuť. Môžete samozrejme použíť i klasický maslový krém alebo aj iný krém. Doporučujeme ešte zašľahať kávu kvôli intenzívnejšej chuti.

  9. 9.

    Vytvorené kolieska zlepujte krémom.

  10. 10.

    Rozohrejte si čokoládu. Cukrovinky sú už sladké a s kávou sa skvele doplňuje kvalitní horká čokoláda.

  11. 11.

    Nakoniec do ešte teplej, neztuhnutej čokolády, pre ozdobu vložte polovicu mandle.

Týmto pečivom ohromíte všetkých milovníkov kávy.