Sage | Recepty a tipy | Káva – kde se vzala a ako ju dokonale pripraviť?

Káva – kde se vzala a ako ju dokonale pripraviť?

Přehrát video
Dnes je káva neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry, avšak její korene siahajú na čierny kontinent. Konkrétne do Etiópie, kde sa prvé zmienky datujú do 6. storočia n. l. Z Afriky sa potom dostala do Jemenu a odtiaľ ďalej do Arábie, ktorá je dodnes považovaná za kolísku kávy ako nápoja. Dala pôvod i názvu, ktorý vychádza z arabsko-tureckého slova pre povzbuzujúcí nápoj qahwah alebo kahweh. Káva prenikla samozrejme i do Európy – v roku 1645 bola v Benátkach otevorená aj prvá kaviareň a v Prahe k tomu prišlo roku 1714 v dome U Zlatého hada.

Kam káva vkročila, tam si získala veľkú obľubu. Jej nejrozšírenejšou a dnes i najklasickejšiu formu – espresso – vynašiel Talian Luigi Bezzera na počiatku 20. storočia. Objavil dva kľúčové faktory pre jeho prípravu: správny tlak a teplotu. A to platí dodnes – kto si chce vychutnať dokonalú kávu, musí si ju pripraviť na takom kávovare, ktorý dokáže spomínané zásadné parametre postrážiť.

Pre tých, kto uprednostňujú vysokú kvalitu spoločne s variabilitou, sú jednoznačnou voľbou pákové kávovary. Tie totiž spoločne s mlýnčekom na kávu ponúkajú možnosť celoživotného experimentovania. A to predovšetkým vďaka voliteľnému nastavenia hrubosti kávy, doby mletia i dávkovania podľa chuti a nálady. Kvalitné pákové kávovary sa postarajú taktiež o dodržanie ďalších podmienok pre dokonalú kávu, aby mala plnú chuť a nevnikla do nej nežiadúca horkosť. Takýmito profesionálnymi pomocníkmi môžu byť napríklad pákový espresso kávovar The Bambino Plus a elektrický mlynček na kávu The Dose Control Pro od prémiovej značky Sage, obsiahnuté v sade Barista Pack. V tejto sade objavíte i praktický odklepávač The Knock Box Mini a dve balenia kávy Reserva. 

Kávovar Sage The Bambino Plus spĺňa všetky prvky potrebné pre prípravu výbornej kávy, nech už sa jedná o pravé talianske espresso, latte macchiato alebo cappuccino. Pomocou integrovaných automatických systémov zaistí stálu teplotu a ideálny tlak počas extrakcie. Do páky sa vojde 19 gramov namletej kávy, čo je ideálne množstvo pre dosiahnutie plnej chuti espressa, a silná automatická parná tryska dokáže sama napeniť mlieko podľa nastavenia s troch typov penienia mlieka a troch typov mikro bublín v mliečnej pene. O správne množstvo kvalitnej a čerstvo namletej kávy sa postará elektrický mlynček na kávu The Dose Control Pro. Aby ste si mohli vybrať podľa druhu kávy tú správnu hrubosť od espressa po french press, má mlynček 60 rôznych nastavení. To umožňuje dosiahnuť maximálnu arómu a chuť kávy, reovnako ako pomalšie otáčanie, ktoré zaisťuje zníženie tepelného prenosu medzi zrnkami kávy.
SES500BTR

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kompaktný espresso prístroj novej generácie

Dozvedieť sa viac