Sage | Recepty a tipy | Grilovanie ako večná pohoda

Grilovanie ako večná pohoda

Přehrát video
O grilovaní toho bolo napísané už mnoho. A nie je sa čo diviť – máme ho skrátka radi. Symbolizuje nielen čerstvo pripravené kulinárské dobroty, ale i chvíľku odpočinku a oddychu s našimi blízkymi. Preto nie je divu, že sa ľudia predháňajú v receptoch na tie nejlepšie lakocinky a kuchári sa chcú blysnúť pred svojimi hosťami.

Prapôvod grilovania je vlastne starý ako ľudstvo samé – však na ohni si maso opekali už praký ľudia. Približnú podobu, akú poznáme dnes, získalo grilovanie až ku konci 17. storočia. Španielsky dobyvatelia ho prevzali od indiánského kmeňa Arawak z Karibiku, ktorý k úprave mäsa používal drevený rošt umiestnený nad priamym plameňom. Tento nástroj nazývali „barbacoa“ a tento výraz sa v angličtine transformoval do dnes už všeobecne známeho slova “barbecue”.

Obľuba grilovania sa postupne šírila do sveta a uplatnenie našla na rodinných akciách a pri rôznych spoločenských udalostiach. Zlomový bod znamenalo patentovanie briket z čierneho uhlia v r. 1897, do jeho výroby sa neskôr v 20. rokoch 20. storočia pustil Henry Ford. Ďalší zlom nastal s príchodom prvého uzavretého grilu v r. 1952, ktorý vyrobil zvárač George Stephen, zamestnanec Weber Brothers Company. Zuajímavosťou je, že tento gril zostrojil z kovové bójky, ktorej hornú polovicu využil jao veko. Neskôr potom prišli na scénu i ďaľšie druhy grilov – napríklad plynový alebo infračervený. V súčasnej dobe je trh s rôznymi druhy grilov a ich doplnkami veľmi bohatý. Vďaka tomu je možné grilovať prakticky po celý rok a v podstate takmer kdekoľvek.

Kategória elektrických grilov ponúka ideálne riešenie ako pre menšie priestory, tak pre tých, ktorí si chcú dopriať plné pohodlie. Stačí prívod elektriny a nie je nutné sa už ďalej starať o palivo alebo rozpaľovanie grilu. Elektrický kontaktný a BBQ gril 2v1 800GR od prémiovej značky Sage sa naviac behom sekundy vďaka svojej konštrukcii dokáže premenit v barbecue gril. Má najväčšiu grilovaciu plochu na slovenskom trhu, ktorú je možné využiť pre súbežnú prípravu niekoľkých porcií mäsa vrátane prílohy. Poradí si so širokou škálou pokrmov – od mäsa, rýb a zeleniny až trebárs po palacinky, toasty alebo miešané vajcia. Umožňuje zvoliť teplotu v rozmedzí od 180-220 °C a má nastaviteľnú výšku hornej rebrovanej dosky i sklon spodnej plochej dosky, vďaka čomu sa prebytočný tuk odvádza do odkvapkávacej misky. Nepriľnavý povrch grilovacej plochy Quantanium vyžaduje minimálnu potrebu používania olejov, čo ocenia predovšetkým milovníci zdravej stravy. K tomu je vybavený 15minútovým časovačom a svetelnou indikáciou nahriatia grilovacích plôch.