Sage | Recepty a tipy | Filtrovaná káva na vzostupe

Filtrovaná káva na vzostupe

Přehrát video
Voľakedy bola filtrovaná káva v povedomí niektorých spotrebitelov zařazena ako ménejcenný spôsob prípravy kávy. V poslednej dobe však zažívá veľký boom a pomaly si získává svoje miesto v niektorých dobrých kaviarňach, kde ju môžeme nájsť v ponuke. A deje sa tak právom. Má totiž svoje kúzlo – umožňuje rozpoznávať a vychutnávať jemné chuťové nuance počas chladnutia kávy.
Najprve sa presadzujú horkejšie tóny a príjemná vôňa, ktorá sa uvolňuje vďaka rýchlo sa pohybujúcim éterickým olejom. Potom sa postupne uvoľnuje tzv. telo kávy, ktoré doprevádza tóny acidity, viskozity, sladkosti a ovocný nádychy. U vlažnej kávy ustupujú silné aroma a zostane len chuťová harmónia. Táto hra chutí a vône je práve u filtrovanej kávy ľahšie rozpoznateľná než napríklad u espressa.
Dôvod spočívá v jednoduchom spôsobe prípravy – nie je totiž potrebný žiadny tlak k extrakcii kávy, jedná sa o prirodzený proces lúhovania rozpustných látok vo vode. Namletá káva je v kontakte s horúcou vodou, pri teplote až 93 °C, na 3 až 5 minút, podľa spôsobu prípravy. Potom príde k ukončeniu extrakcie a káva je prefiltrovaná alebo scedená. Tým je celý proces ukončený a výsledkom je káva bez kávovej usadeniny. K žiadnemu ďalšiemu uvolňovaniu rozpustných látok zo zrna už potom nedochádza.
Aby sme ale docielili vynikajúcu kávu, ktorá nám ponúkne dokonalý zážitok z výššie popísanej premeny vône a chuti, je potrebné dodržať základné pravidlá. V prvom rade musíme mať kvalitnú kávu – tým sa rozumie čerstvá výberová káva. Teda taká, ktorá bola upražená ideálne pred nanajvýš dvoma týždňami a pochádza z overeného zdroja a bola dobre skladovaná.
A potom je samozrejme nevyhnutné dodržať správnu teplotu a dobu luhovania. S tým dokonale pomôže automatický prekapávací kávovar The Sage Precision Brewer SDC400BSS. A to preto, že sa vyznačuje presnosťou potrebnou pre tú najkvalitnejšiu kávu. Dokáže postrážiť správnu dobu lúhovania a teplotu s odchýlkou iba +/- 1 °C. Naviac je veľmi pracovitý, dokáže naraz pripraviť objem kávy až pre 12 šálok. Má prednastavených 6 automatických programov, aby si každý mohol vybrať podľa svojich preferencií: pre rýchlu prípravu, pre najsilnejšiu chuť, Pour Over, studený výluh, možnosť osobného nastavenia, a predovšetkým potom Gold, ktorý je nastavený podľa štandartov Európského centra prípravy kávy. Umožňuje tiež naprogramovať čas, kedy má celý proces spustiť, a dokáže udržať nápoj teplý pomocou funkcie Keep warm. Obsluha je úplne jednoduchá a jednotlivé voľby sa zobrazujú na podsvietenom LED displeji.
 
Prajeme vám dokonalý a ničím nerušený zážitok z kávy. Dúfame, že si pochutnáte rovnako ako my!
SDC400BSS

Pokrm pripravujeme pomocou:
Automatický prekvapkávací kávovar

Dozvedieť sa viac