Sage | Recepty a tipy | HESLO nielen TOHTOROČNÝCH VIANOC: PRESTO PRESTO, DOKONALÉ CESTO!

HESLO nielen TOHTOROČNÝCH VIANOC: PRESTO PRESTO, DOKONALÉ CESTO!

Přehrát video
Vianočné sviatky síce trvajú len 3 dni, ale celé vianočné obdobie toho zahrňuje omnoho viac. Začíná prvou adventnou nedeľou a nasledujúce dni a týždne sa nesú v znamení príprav, zdobenia, vianočných melódií a tiež pečenia sladkostí. To skrátka k slovenským Vianociam neodmyslitelne patrí.
Obľúbený druh sladkostí má každý iný – niekto sa nezaobíde bez perníčkov alebo vanilkových rohlíčkov, iný bez osích hniezd alebo praclíkov, ďalší zase bez lineckého pečiva. Druhov je nepreberné množstvo a samozrejme sa na nich podpisujú krajové i rodinné tradície a rukopis každej kuchárky. Čo ale má drvivá väčšina pečenia spoločné, je cesto.
Cesto je skrátka základom a úspešné pečenie začíná práve pri ňom. Definícia ho popisuje ako druh jedlej hmoty, ktorá vznikne po zmiešaní určitých prísad. Tou najčastejšou je múka. Druhov múky je na výber obrovské množstvo a už dávno neplatí len rozdelenie na hladkú, polohrubú a hrubú. Delia sa podľa suroviny – vedľa najbežnejšej pšeničnej je dnes bez problémov k dostaniu žitná, kukuričná, rýžová, jačmenná, pohánková alebo pšenová. Do našich receptov si ale postupne hľadajú cestu i ďalšie „nové“ druhy, ako je napríklad fazuľová, cícerová, hrachová, tapioková, mandľová, kokosová alebo trebárs aj gaštanová. Označenie nové si pri rade druhov žiadá úvodzovky, pretože sa jedná o druhy, ktoré sa už používaly skôr, ale v 20. storočí ustôpili do pozadia masívnej produkci pšenice, a teraz si opät vydobývajú svoje miesto.
Ďalšie ingredience sa líšia podľa chystaného druhu pečiva – býva to voda, mlieko, cukor, tuk, vajíčka a ďaľšie. Medzi základnými nesmie chýbať ani kypriaca zložka, jej zásluhou príde k tzv. vybehnutiu cesta pri pečení. Pri kysnutí ciest to je droždie alebo kvások, u ďalších sóda alebo bielkový sneh. A samozrejme sa taktiež často používá kypriaci prášok do pečiva.
Následne sa cesto mieša a hnetie. Kuchárky vedia, že to nie je jednoduchá práca a poriadne pri nej potrápite svaly. Pokiaľ si chcete túto námahu ušetriť, doporučujeme vám profesionálny kuchynký robot SAGE the Bakery Boss. Je elegantný, vyrobený z vysoko kvalitných materiálov, všestranný, a hlavne veľmi výkonný. Za tým stojí motor s výkonom 1200 W, ktorý dokáže spracovať cesto o váhe až 600g. Elektronická regulácia zase zaisťuje konštantné otáčky motora bez ohľadu na množstvo spracovávaných potravín. Má 12 stupňov rýchlosti, ktoré sa zobrazujô na rýchlostnom ukazovateli. Unikátny systém tzv. planetárneho mixovania zaručuje dôkladné a rovnomerné spracovanie potravín. Do výbavy patrí kovová i extra veľká sklenená mixovacia nádoba o objeme 4,7 l. Skrátka, tento pracant si poradí s každým cestom a vy môžete namiesto toho trebárs ochutnávať už upečené druhy cukroviniek alebo iné dobroty.
Keď je cesto hotové, je obvykle potrebné, aby si tzv. odpočinulo, ideálne cez noc v chladničke. Potom príde na rad tvarovanie pomocou valčeka a foriem alebo formičiek a následne pečenia. Záverečným krokom je zdobenie.

No a nakoniec?
Nakoniec vám prajeme dobrú chuť!

Váš Sage.
BEM825

Pokrm pripravujeme pomocou:
Kuchynský robot

Dozvedieť sa viac