Postup receptu
Recept na toto neobyčajné jedlo bol pripravený v spolupráci s Willmann.sk
- 1.
Šalotku ošúpte, odstráňte „srdiečko“ a precízne nakrájajte na malé kocky (fine brunoise). Čierne korenie spracujte v mažiari na hrubo. Alternatívne môžete čierne korenie rozdrviť pomocou malej rajnice. Čierne korenie položte na dosku na krájanie a rozdrvte dnom rajnice. Obvykle postačí dva-tri krát zatlačiť.
- 2.
Všetky suroviny zmiešajte vo vhodnej nádobe, prikryte potravinovou fóliou a nechajte odležať v chladničke pri teplote 2 – 4° C približne 2 – 3 hodiny.
- 3.
Použite keramickú misu. Na dno umiestnite menšiu utierku alebo papierový obrúsok a misu naplňte drveným ľadom. Utierka na dne misy zabráni ľadu „tancovať“. Ak nemáte k dispozícii výrobník drveného ľadu, použite drvič ľadu alebo stolný mixér (kocky ľadu drťte na nízkych otáčkach).
- 4.
Ustrice umyte pod studenou, tečúcou vodou a odstráňte všetky hrubé nečistoty. Tie, ktorých lastúry sú poškodené alebo otvorené, vyraďte. Rovnako vyraďte ustrice, s ktorých „vôňou“ nie ste spokojní. Ustrice by mali voňať „po mori“.
- 5.
Ustrice otvorte nasledovne: pripravte si dve poskladané a vo vlažnej vode navlhčené kuchynské utierky. Jednu utierku položte na pracovný stôl. Ustricu položte „bruškom“ na utierku a dlaňou ľavej ruky ju pomocou druhej utierky pritlačte. Nôž na otváranie ustríc vsuňte kývavým pohybom do priehlbiny v kĺbe (špicatejší koniec lastúry), v závislosti od veľkosti lastúry a tvaru noža zhruba 1 až 1,5 cm. Lastúru vypáčte, vsuňte nôž hlbšie a kruhovým pohybom noža pozdĺž obvodu odstráňte vrchný úpon svalu a uvoľnite jej vrchnú časť. V druhom kroku odstráňte spodný úpon svalu a uistite sa, že je telo ustrice „voľné“. Postupujte opatrne a snažte sa nevyliať tekutinu.
- 6.
Takto otvorenú ustricu položte na pripravený tanier s ľadovou drťou.
- 7.
Bez zbytočného odkladu servírujte s pripravenou omáčkou Mignonette a citrónom