Sage | Recepty a tipy | Ustrice

Ustrice

Přehrát video
Pre niekoho exotika, pre iného nie
3,5 hod.
Príprava jedla + varenie
Ľahká
Náročnosť
2
Porcia

Ingrediencie

    • 12 ks Ustrice
    • 70 g Šalotka 100%
    • 70 g Vínny ocot 100%
    • 2.6 g Čierne korenie 3.57%
    • Citrón - podľa potreby
    • Drvený ľad - podľa potreby

Postup receptu

Recept na toto neobyčajné jedlo bol pripravený v spolupráci s Willmann.sk

  1. 1.

    Šalotku ošúpte, odstráňte „srdiečko“ a precízne nakrájajte na malé kocky (fine brunoise). Čierne korenie spracujte v mažiari na hrubo. Alternatívne môžete čierne korenie rozdrviť pomocou malej rajnice. Čierne korenie položte na dosku na krájanie a rozdrvte dnom rajnice. Obvykle postačí dva-tri krát zatlačiť.

  2. 2.

    Všetky suroviny zmiešajte vo vhodnej nádobe, prikryte potravinovou fóliou a nechajte odležať v chladničke pri teplote 2 – 4° C približne 2 – 3 hodiny.

  3. 3.

    Použite keramickú misu. Na dno umiestnite menšiu utierku alebo papierový obrúsok a misu naplňte drveným ľadom. Utierka na dne misy zabráni ľadu „tancovať“. Ak nemáte k dispozícii výrobník drveného ľadu, použite drvič ľadu alebo stolný mixér (kocky ľadu drťte na nízkych otáčkach).

  4. 4.

    Ustrice umyte pod studenou, tečúcou vodou a odstráňte všetky hrubé nečistoty. Tie, ktorých lastúry sú poškodené alebo otvorené, vyraďte. Rovnako vyraďte ustrice, s ktorých „vôňou“ nie ste spokojní. Ustrice by mali voňať „po mori“.

  5. 5.

    Ustrice otvorte nasledovne: pripravte si dve poskladané a vo vlažnej vode navlhčené kuchynské utierky. Jednu utierku položte na pracovný stôl. Ustricu položte „bruškom“ na utierku a dlaňou ľavej ruky ju pomocou druhej utierky pritlačte. Nôž na otváranie ustríc vsuňte kývavým pohybom do priehlbiny v kĺbe (špicatejší koniec lastúry), v závislosti od veľkosti lastúry a tvaru noža zhruba 1 až 1,5 cm. Lastúru vypáčte, vsuňte nôž hlbšie a kruhovým pohybom noža pozdĺž obvodu odstráňte vrchný úpon svalu a uvoľnite jej vrchnú časť. V druhom kroku odstráňte spodný úpon svalu a uistite sa, že je telo ustrice „voľné“. Postupujte opatrne a snažte sa nevyliať tekutinu.

  6. 6.

    Takto otvorenú ustricu položte na pripravený tanier s ľadovou drťou.

  7. 7.

    Bez zbytočného odkladu servírujte s pripravenou omáčkou Mignonette a citrónom

SBL920

Pokrm pripravujeme pomocou:
Stolný super mixér

Dozvedieť sa viac