Postup receptu
Recept na toto neobyčajné jedlo bol pripravený v spolupráci s Willmann.sk
- 1.
Vo vhodnej rajnici priveďte vodu k varu. Rajnicu preložte na chladnú podložku, pridajte kvety levandule, prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať 2 hodiny. Výluh preceďte cez plátno.
- 2.
Levanduľový výluh a cukor zmiešajte vo vhodnej rajnici. Zmes pomaly a za stáleho miešania zahrievajte do okamihu, kým sa cukor úplne nerozpustí. Takto pripravený simple sirup schlaďte v ľadovom kúpeli na teplotu < 25° C.
- 3.
V prípade, ak sa rozhodnete pripraviť černicové pyré z čerstvých plodov, postupujte nasledovne: Černice preberte. Použite iba zrelé plody v kvalite vhodnej na priamu konzumáciu. Mechanicky alebo inak poškodené, prezreté alebo naopak nedozreté plody vyraďte. Černice rozmixujte v mixéri pri vysokej rýchlosti. V závislosti od použitého mixéru obvykle postačí 60 – 90 sekúnd. V prípade, ak preferujete hladký sorbet, pyré preceďte cez jemné sitko. Takto pripravené pyré prelejte do vhodnej nádoby a skladujte v chladničke pri teplote 2 – 4° C. Spotrebujte do 24 – 48 hodín.
- 4.
Do vhodnej nádoby vlejte černicové pyré a postupne prilievajte pripravený simple sirup až do dosiahnutia 25° Bx. V recepte uvedené množstvo simple sirupu je dostatočné v prípade použitia pyré z čerstvých, zrelých, lesných černíc (13 – 15° Bx). V prípade použitia komerčne vyrábaného pyré (napr. Ponthier Blackberry Puree) bude použité množstvo odlišné. Takéto pyré má vo väčšine prípadov upravenú cukornatosť na úroveň 20° Bx. Pred každým meraním zmes dôkladne premiešajte. Do ochuteného pyré pridajte zvyšné suroviny a dôsledne premiešajte. Použite čerstvú a precedenú citrónovú šťavu bez zvyškov dužiny. Nádobu prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu sorbetového základu a uložte do chladničky na 1 – 2 hodiny.
- 5.
V prípade, ak budete sorbet pripravovať pomocou výrobníka zmrzliny, postupujte podľa návodu výrobcu. V prípade, ak sa rozhodnete sorbet pripravovať pomocou suchého ľadu, postupujte nasledovne: sorbetový základ prelejte do nádoby kuchynského robota a začnite zmes miešať na nižšej rýchlosti (cca. 60 – 90 otáčok za minútu, v prípade kuchynského robotu KitchenAid Professional stupeň 2 – 3) . Použite plochý šľahací nadstavec. Suchý ľad postupne po menších častiach rozmixujte na jemný prášok v stolnom mixéri. Postupujte obozretne. Pri mixovaní bude nádoba stolného mixéra podchladená s najväčšou pravdepodobnosťou na nižšiu než výrobcom odporúčanú pracovnú teplotu a hrozí jej poškodenie. V prípade, ak pracujete so suchým ľadom vo forme peliet, použite pri manipulácii kliešte. Dlhší kontakt s pokožkou má obvykle za následok popálenie. Rozmixovaný suchý ľad pridávajte za stáleho miešania po malých častiach do nádoby robota. Z nádoby sa začne dymiť. Je to v poriadku. Suchý ľad pridávajte tak, aby intenzita dymu bola približne konštantná. Priebežne sledujte stupeň zamrznutia sorbetu. Suchý ľad pridávajte do okamihu, kým nebudete s textúrou spokojní. V závislosti od okolitej teploty a spôsobu manipulácie so suchým ľadom spotrebujete približne 300 – 600 g suchého ľadu.